Legenda o Ljubuškom: Kako je otac sinu preoteo djevojku

Ekipa serijala “Tour de BiH” zaputila se u Ljubuški kako bi zabilježila priče o civilizacijama koje su nastajale uz rijeku Trebižat.

Naredna destinacija “Tour de BiH” karavana je Ljubuški, grad u srcu Hercegovine koji leži na prelijepoj rijeci Trebižat. Baš na području ovog grada Trebižat pravi neke od najljepših vodopada u Bosni i Hercegovini, a najpoznatiji su Kravica i Koćuša. Iako je nevjerovatna priroda ono po čemu turisti prepoznaju ovaj kraj, zanimljive priče krije i bogata kulturno-istorijska baština.

Rijeka s devet imena

Najljepši ukras srca Hercegovine je rijeka Trebižat. Svojim krivudavim tokom prolazi kroz hercegovački krš, darujući mu život i upečatljivu, gotovo nestvarnu ljepotu. Trebižat je jedina rijeka ponornica u Evropi koja čak devet puta ponire, odnosno nestaje u tlu, nakon čega ponovo izvire. Zbog toga je zovu i rijekom s devet imena. Duga je 50 kilometara, a pravi je rezervat čiste vode, zelenih obala, magičnih vodopada, ali i bogatog biljnog i životinjskog svijeta.

.
image

Foto: Vladimir Čolaković

Najatraktivnija lokacija na Trebižatu svakako je vodopad Kravica, koji se nalazi u Studencima, 10 kilometara južno od Ljubuškog. Visina vodopada se kreće od 26 do 28 metara, a posebna atrakcija je vodeni amfiteatar ispod vodopada, prečnika nevjerovatnih 120 metara.

– Ako ovu godinu poredimo s prethodnom, na vodopadu Kravica smo imali 90 posto manje posjetitelja. Većinom su to bili domaći turisti, ali i oni iz susjednih zemalja, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ako izuzmemo 2020, svake godine smo bilježili porast gostiju. Usporedbe radi, 2014. smo imali 80.000 posjetitelja, a već 2015. brojka je porasla na 127.000. Trend rasta se nastavio, da bismo u 2019. imali više od 306.000 registrovanih posjeta vodopadu Kravica, kaže Nikica Vučić, direktor JP Parkovi iz Ljubuškog, koje upravlja ovim područjem.

image

Koćuša je lijepa kao i Kravica, Vladimir Čolaković

Ženska džamija

Vodopad Kravica je definitivno glavna zvijezda među turistima koji posjećuju Ljubuški, a mi smo odlučili posjetiti jedan manje poznat, ali ništa manje lijep i poseban vodopad. Vodopad Koćuša se nalazi u selu Veljaci i jedan je od najljepših prirodnih bisera ovoga dijela Hercegovine. Koćuša se nalazi na rijeci Mlade, koja nizvodno od vodopada mijenja ime u Trebižat. Vodopad Koćuša je visok pet metara, ali je širok čak pedeset.

Uz rijeku Trebižat nastajale su, razvijale se i nestajale brojne civilizacije, koje su zapamćene u bogatoj istoriji ovog kraja. Na samo dva kilometra od Ljubuškog, na ravnom platou iznad lijeve obale ove rijeke, nalaze se antički ostaci rimskog vojnog logora na Gračinama u Humcu. Lokalitet na kojem su otkopani ostaci rimskog vojnog kompleksa datira iz perioda od prvog do trećeg vijeka nove ere, a 2003. godine je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

image

Eksponati iz rimskog perioda
image

Rimski vojni plato

Na području Ljubuškog pronađeno je čak 70 rimskih spomenika, od čega je najveći broj nadgrobnih spomenika koji pripadaju rimskim vojnicima i veteranima. Najznačajniji eksponati ovog istorijskog perioda nalaze se u Muzeju na Humcu koji se nalazi u podrumskim prostorijama samostana Sv. Ante Padovanskog.

Među brojnim vrijednim kulturno-istorijskim spomenicima u Ljubuškom, svojom pričom izdvaja se Krehića džamija, poznata i kao Ženska džamija na Prilazu. Radi se o jednoj od rijetkih džamija s tim nazivom u Bosni i Hercegovini. Sagrađena je 1864. godine. Gradnju je počeo Mehmed Krehić, a nakon njegove smrti, gradnju je dovršila njegova supruga, pa se smatra da je džamija zbog toga dobila naziv – Ženska.

Krehića džamija na Prilazu, Ljubuški

Zaratio s ocem

Nemoguće je ne primijetiti a nakon toga i ne uživati u pojavi impozantne Tvrđave hercega Stjepana, koju zovu i Starim gradom Ljubuški. Nalazi se na vrhu krševitog lanca brda Buturovice, na 396 metara nadmorske visine. Tvrđava se pripisuje srednjovjekovlju i hercegu Stjepanu Kosači, mada se smatra da je starija od njega.

image

Pogled s tvrđave hercega Stjepana / Vladimir Čolaković

Legenda tako kaže da je jednom davno herceg Stjepan, ne mogavši odoljeti ljepoti mlade Venecijanke, buduće zaručnice svog sina, oteo predivnu venecijansku nevjestu svome sinu, koju je ovaj brodom dovozio od Mletaka. Sin herceg Stjepana potom je pozvao Osmanlije i zaratio s ocem. Kosača je, prema legendi, ukrao djevojku na moru i odveo u svoju tvrđavu u Ljubuški. Smatra se da je odatle potekao i naziv grada. Ljubuški – mjesto gdje je Kosača ljubovao.

Emisiju o Ljubuškom gledajte u nedjelju 06.12.2020 u 16.20 u programu O kanala.

 

Oslobodjenje.ba, piše: Vladimir Čolaković

2194 Posjeta 1 Posjeta danas