CZSR Ljubuški: Jednokratne novčane pomoći sve traženije

Posao socijalnog radnika uključuje pomoć osobama koje se suočavaju s različitim socijalnim teškoćama do kojih dolazi zbog obiteljskih problema, siromaštva, asocijalnog ponašanja… Kao organizatori i pružatelji socijalnih usluga, socijalni radnici često prilikom rada nailaze na prepreke, pa i neugodnosti, iako rade sukladno zakonskim propisima i u skladu s propisima struke.

Rast administrativnih poslova

I u Centru za socijalni rad Ljubuški, djelatnici se susreću s određenim problemima, među kojima je nametanje novih zakona, uredbi i odluka na razini FBiH koje ne prate novi stručni kadrovi, kao ni materijalna podrška za njihovu provedbu. Također, rast administrativnih poslova ide na štetu stručnog rada, čime Centar sve više gubi smisao stručne ustanove i prijeti mu opasnost da se pretvori u čistu administraciju.

Ta problematika obznanjena je u godišnjem izvješću o radu ove ustanove, a ono što posebno ističu jest to da se djelatnici svakodnevno susreću sa sve većim brojem radno sposobnog stanovništva koje se obraća sa zahtjevima za jednokratne novčane pomoći za plaćanje lijekova, odlaska na bolničko liječenje, nabavu hrane, odjeće… Kao jedna od teškoća je i nepostojanje adekvatnih ustanova za smještaj štićenika (odgojno-popravnih domova za mušku i žensku djecu, domova za smještaj djece s teškoćama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja, nepostojanje ustanove za žrtve nasilja, zatim socijalno-medicinskih ustanova za smještaj duševnih bolesnika).

Osim toga, rad socijalnih djelatnika remete i nerealna očekivanja vladinog i nevladinog sektora da Centar preuzme i rješava sve probleme građana, od zdravstvenog osiguranja, stambenih poteškoća, neuposlenosti, liječenja, nabave skupih lijekova do teškoća vezanih uz liječenje i smještaj u socijalno-medicinske ustanove duševnih bolesnika, osobito počinitelja kaznenih djela koja su počinjena u stanju neuračunljivosti, skrbi o počinitelju i žrtvi nasilja u obitelji i ostalo.

 

Rizik od napada

U izvješću je naglašeno i to da se djelatnici Centra, nažalost, susreću i s napadima nezadovoljnih građana, a velik problem predstavljaju korisnici čije je mentalno zdravlje ugroženo. U prošloj, ali i u ovoj izvještajnoj godini, zabilježene su prijetnje smrću djelatnicima o čemu je obaviještena PU Ljubuški.

Zaključuje se, ali i upozorava u izvješću, kako su djelatnici izloženi riziku od mogućeg napada te da Centar nema tjelesnu zaštitu objekta ni uposlenika.

 

Autor: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

Ljportal.com

922 Posjeta 1 Posjeta danas