ĆEJF

Kad me već pitaš šta je ćejf hajde onda da ti kažem:
Ćejf ti je, bolan ne bio, kad si ovde i sada, ma gdje bio, i kad umiješ da uživaš u svakom dahu, zalogaju, srku, jal riječi koju izgovoriš i misli koju misliš, pjesmi koju slušaš, jal sa samim sobom, jal sa jaranima, jal sa hanumom, sa nekim kojeg znaš u dušu, a i on tebe. Ne mere to sa svakim. Jok! Prije su ti naši stari znali sjest pored kakve vode, il ispod kakvog drveta i sahatima bi oćejfi, isprazni bi glavu od misli, zagledaj bi se neđe u daljine ili bi sjedi s hanumom ili s jaranom uz kahvu i cigaru, a ne progovore ni riječi. Samo šute i ćejfe u tom trenutku miline i meraka.
-Pa to je, Hadžibeže, kao meditacija. To je sad moderno.
-Ne znam ja kako se to sad zove, al to su naši radili od pamtivjeka, a sad i ne znaju šta je to neg lupaju baš ko ti sad.

Hadžibeg

Šta je ćejf?

Ćejf (ćeif) je arapska riječ koja se na našim prostorima koristi da označi dobro raspoloženje, radost, veselje, uživanje.

Prethodnih godina pojam ćejf se dosta češće upotrebljavao na našim prostorima. Danas, ova riječ se gotovo i ne koristi. Prisutna je u nešto manjim sredinama i ruralnim naseljima, dok šanse da se sretnete sa ovim pojmom u nešto urbanijim sredinama su minimalne.

Ako posmatramo sa etimološke strane, termin ćejf u naš jezik potekao je iz turskog jezika, a originalno pojam potiče iz arapskog jezika, od reči keyf, koja ima značenje stanje, raspoloženje, zadovoljstvo, uživanje. Kada je prešla u turski jezik, oni su je obogatili još nekim značenjima, pa se kod njih ovaj pojam uglavnom odnosi na dobro raspoloženje, veselje, radost, uživanje, naslađivanje.

Kod nas ćejf se prije svega koristi da opise uživanje i zdravlje tijela i duše, kao i različite naslade života koji kod čovjeka bude osjećaj radosti. Vemenom, riječ ćejf počela je da se koristi i u značenju volja, prohtjev i hir. Kako se u epskim narodnim pjesmama ovaj pojam javlja uglavnom vezan za veselja gde ima dosta alkohola i gosti su dobre volje, jer su pripiti, ćejf je počeo da se koristi i da označi pripitost, pijanstvo, opijenost.

Beautiful Hercegovina

Kovači

“Divan restoran sa još ljepšim nazivom ĆEJF ! Onda kada si rahat , kada ti je sve potaman , kao neka vrsta meditacije – sve ružne misli odlepršaju a ti u ĆEJFU, sve ti drago , sve možeš a ta toplina ti razgali dušu i letiš kao nevino dijete ! Zato ćejfi kad god mogneš!” Hidajeta Ćemalović

“Ko ne zna ćejfiti, ne zna ni živjeti…ko satima radi ono što voli, što mu godi, u čemu uživa…može da kahveniše sa nekim dragim, po ti-zeman, a jedna džezvica sa dva filđana…pa, kad’ nestane kahve, vruće vode nalije u džezvu i opet nastavlja piti..ili muhabeti u bašči, punoj mirisnog cvijeća..muhabetu niđe kraja..valja ručak pristaviti, ali ne haje, jer ćejf traje…i ako bude belaja zbog neskuhanog ručka, nema sikiracije…uživalo se, odmaralo, teret sa srca spadne..  Pričalo se o raznim ćejifima, kojih sada više nema..” Hasna Kahrimanović

3496 Posjeta 3 Posjeta danas