JUBILARNI GRB FK VELEŽ

U susret Novoj 2022. godini, godini u kojoj ulazimo u odabranu porodicu obilježavajući 100 godina postojanja, Fudbalski klub „Velež“ Mostar na zahtjev velikog broja naših Rođenih širom svijeta odlučio se na izradu jubilarnog grba Kluba koji će predstavljati vizuelnu karakteristiku u takmičarskoj sezoni u kojoj naš Velež obilježava ovaj veliki svečani jubilej.

🔻 Simbolika elemenata 🔻
• ZVIJEZDA PETOKRAKA
Prepoznatljivi simbol kluba
„Prvi dresovi bili su bijele i crne boje, a razlog je bila neimaština. U dresovima crvene boje fudbaleri Veleža zaigrali su tek 1925. godine, a u Mostar ih je iz Zagreba donio tadašnji član Uprave Vaso Pucarić.
Na prvenstvenoj utakmici sa Krajišnikom iz Banja Luke 1939. godine okupilo se između 4.000 i 5.000 vjernih navijača bez obzira što nisu imali čak ni malo uzvišenje sa kojeg bi postojao daleko bolji pregled igre već su utakmicu svojih ljubimaca morali pratiti sa nivoa igrališta. Upravo tada, po prvi puta, na grudima Rođenih nalazila se petokraka. Zbog opreznosti od policije igrači su iz klupskih prostorija na igralište išli u mantilima prikrivajući tako svoje znamenje sve do samog izlaska na teren.“
.
• TRIJUMFALNI VIJENAC
Simbol pobjede, vječnosti i besmrtnosti
Lovorov vijenac je trijumfalni vijenac načinjen od grančica lovorovog lišća koji se dodjeljivao pobjednicima u posebnim prilikama. Osim lista lovora izrađivali su se vijenci i od drugih sličnih biljaka, pa je tako u drevnoj Atini lovorov vijenac zamijenjen vijencem od maslinovih grančica, jer je maslina bila simbolom grada. Iako je lovorov vijenac bio bez materijalne vrijednosti, kroz historiju je imao izrazito posebno značenje pogotovo za sportiste, pa su tako na Olimpijskim igrama održanim u Grčkoj 2004. godine pobjednicima dodjeljivani upravo lovorovi vijenci. Osim sportista nosili su ga i carevi, pjesnici, učenjaci…..te je od davnina predstavljao simbol pobjede, VJEČNOSTI i besmrtnosti.
.
• BROJ „8“
Stilizovani prikaz broja 8 kao dijela trijumfalnog vijenca, postavljen u njegovu samu osnovu
Stilizovani prikaz broja „8“ pozicioniran u samu osnovu trijumfalnog vijenca simbolično predstavljajući broj članova Upravnog i Nadzornog odbora novoformiranog Radničkog sportskog društva „Velež“ iz Mostara davne 1922. godine.
„Osnivačka skupština novoformiranog Radničkog sportskog društva „Velež“ Mostar održana je 26. Juna 1922. godine te su istog dana vlastima na verifikaciju predata i Pravila kluba radi zakonom predviđenog odobrenja.
Prvu Upravu kluba činili su Anđelko Vlaho /predsjednik/, Ranko Slijepčević /potpredsjednik/, Borivoje Janjoš /prvi sekretar/, Ljubomir Basta /drugi sekretar/, Rudolf Beltram /blagajnik/, te članovi Nadzornog odbora Mihajlo Cvetković, Milan Pavić i Bogdan Tepšić, a prvi kapiten Kluba bio je Lazar Radić.
Prema numerološkoj simbolici broj 8 predstavljen je kao simbol VJEČNOSTI, moći, sklada i ravnoteže.
.
• SVEČANI SLOGAN – „Rođeni za vječnost“
Svečani slogan sa svojim višestrukim značenjem u kojeg su simbolično protkane sve epohe kroz koje je Klub prolazio od svog osnutka do danas, sve nedaće ali i uspjesi pri stremljenju ka očuvanju izvorne ideje vlastitog identiteta i promicanja ideala boljeg i pravednijeg društva, te pogleda u vječitu budućnost.
Iznad svečanog slogana navedene su i godine osnivanja Kluba, te tekuća godina, u čijem centru se nalazi natpis „100 GODINA“ kojim se naglašava jubilej obilježavanja 100 godina postojanja Kluba.
#musvdg #100 #JubilarniGrb
FK Velež, Mostar
.
.
.
1266 Posjeta 1 Posjeta danas