KRV-ZLATNA TEČNOST

Kako bi se svi dijelovi našeg tijela nahranili kiseonikom i važnim materijama,neophodna   nam je krv koja stalno cirkuliše.Bez nje nam nema života.Krv se sastoji od trombocita,bijelih i crvenih krvnih zrnaca,kao i žućkaste tekućine koja se zove krvna plazma.Krvnna plazma se sastoji od vode,čak 90%,a ostatak čine hormoni,glukoza,proteini,gasovi,elektroliti,nutrijenti…

Trombociti,bijela i crvena krvna zrnca plutaju u krvnoj plazmi.Prosječno muško tijelo sadrži 5,6 litara krvi,a žensko 4,5 litara.Pola litra krvi je dovoljno da se spase tri života.Smatra se da na svakih osam minuta neko na svijetu donira krv.

Pored ostalih minerala,naše tijelo sadrži i oko 0,2 mg zlata,i najveći dio nalazi se baš u krvi,pa možemo slobodno reći da je naša krv pozlaćena.Da je krv jedna vrlo kompleksna tečnost,potvrđuje i dug spisak činjenica o njoj.Pa da pomenemo neke od najzanimljiivijih:

Da bi krv normalno cirkulisala,potreban je pritisak za koji je zaduženo naše srce.Kada bismo u fontanu ugradili pumpu koja radi na isti način i pod istim pritiskom,mlaz vodoskoka bi bio visok čak 9 metara.

Skoro 7% naše tjelesne težine čini krv.

Samo crvena krvna zrnca prenose kiseonik.

Moguće je živjeti s vještačkim srcem,ali još uvijek nema zamjene za krv.Vještačka krv ne postoji.

# Crvena boja krvi potiče od gvožđa.Crvena krvna zrnca sastoje se od hemoglobina,proteina koji sadrže gvožđe i koji,u kombinaciji s kiseonikom,poprima crvenu boju.

# Količina krvi koja procirkuliše našim tijelom tokom dvadeset i pet dana jednaka je zapremini bazena srednje veličine.

# Tijelo odraslog čovjeka sadrži sto hiljada kilomettara krvnih sudova.Kada bi se svi krvni sudovi poređali u jednu liniju,ona bi bila toliko dugačka da bi mogla da se obmota dva i pi puta oko Ekvatora.

Jedini dio ljudskog tijela koji se ne napaja kiseonikom iz krvi je rožnjača.Ona kiseonik dobija direktno iz vazduha.

Kokosova voda može da zamijeni krvnu plazmu jer ima sličan sastav.

Novorođenče u tijelu ima količinu krvi koja može da stane u jednu šolju.

Analizirajući krvne grupe supružnika,naučnici su otkrili da najstabilnije veze ostvaruju parovi sa nultom krvnom grupom,a najviše razvoda ima u kombinacijama A,AB i A0.

Crvena krvna zrnca mogu da prežive u našem krvotoku samo sto dvadeset dana.

Naši bubrezi svakog dana profiltriraju preko hiljadu i po litara krvi.

Svake sekunde u našem tijelu odumre preko dva miliona ćelija krvi.

Naš karakter zavisi od krvne grupe,i to je potvrđeno naučnim studijama.U Japanu se vjeruje da krvna grupa utiče na ličnost,poslovni uspjeh i intimne veze.

Krv koja se dobrovoljno donira može da se čuva najviše četrdeset i dva dana.

Eto koliko je naše tijelo kompleksno i zašto je kvalitet naše krvi bitan.Kada naš kardiovaskularni sistem ne funkcioniše kako treba,kada su nam povišeni holesterol i trigliceridi,kada nam pritisak varira ili nam je konstantno visok,onda smo poput tempirane bombe koja može svakog trenutka da eksplodira.Angina pektoris,infarkt,visoki pritisak,lupanje srca,problemi s cirkulacijom…sve su to učestali problemi izazvani ubrzanim tempom života,lošom ishranom i nedovoljnim kretanjem.

Naša najdragocjenija tečnost ne može sve sama.Potrebna joj je i naša saradnja,a ponekad i pomoć prirode.

 

Izvor:magično Bilje-Vodič za zdrav život-;Broj 198;10.01.2022.

Pripremio K.M.

1216 Posjeta 3 Posjeta danas