Proizvodnju iz Holandije prenose u Bosnu! Japanska kompanija proširuje fabriku u Konjicu

Tsubaki Nakashima, japanska kompanija, specijalizirani je proizvođač preciznih kugli i valjaka, kao i kugličnih vijaka i drugih mehaničkih dijelova, sa sjedištem u Nari, Japan.

Pored Japana proizvode u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji, Poljskoj, Slovačkoj, Holandiji, Bosni, Velikoj Britaniji, Kini, Tajlandu, Indiji i Tajvanu.

Firma Tsubaki-Nakashima TN Bosnia u Konjicu djeluje od 1984. godine.

Iz sjedište japanske kompanije obznanili su kako će restrukturirati evropsko poslovanje te povući proizvodnju sa valjcima iz Holandije u fabriku u Bosni.

-U cilju poboljšanja profitabilnosti poslovanja sa valjcima, utvrdili smo da će to biti teško poboljšati strukturu visokih troškova holandske fabrike i konsolidacijom svih funkcija Roller business u Bosni, steći ćemo konkurentnost kroz drastično poboljšanje produktivnosti, navode.

Završetak nove zgrade, koja će biti otprilike 2,5 puta veća od postojeće fabrike u Bosni, predviđen je u aprilu ove godine, a prenos opreme i drugih objekata već je u toku, sa planovima za početak rada u punom obimu, značajno poboljšane nove fabrike, u junu.

Do kraja ove godine namjeravaju da zatvore fabriku valjaka u Holandiji i stvore novi evropski posao s valjcima.

Japanci očekuju da će od 2023. godine, kada će novo sjedište i pogon u Bosni biti u potpunosti operativan, operativni profit poboljšati za više od 1,2 milijarde ¥ godišnje (100 ¥ oko 1,5 BAM) u odnosu na 2021.

MiruhBosne

1040 Posjeta 1 Posjeta danas