Bosanci u Americi organizovali proteste “Za mir, ali ne damo svoje”

Više od hiljadu Bosanaca i Hercegovaca iz raznih dijelova Amerike okupilo se Chicagu, gdje su organizovali proteste pod nazivom “Za mir, ali ne damo na svoje”.

Podršku su dobili i od ukrajinskih građana u Americi. Iskazali su nezadovoljstvo i solidarnost sa posljednjim dešavanjima u Ukrajini, jer je i Bosna i Hercegovina je prolazila kroz pakao zvani rat.

“Ono što smo željeli postići ovim protestima jeste da se čuje glas bh. dijaspore. Bosanci i Hercegovci trebaju znati da smo danas jači nego davne 1992. godine i da bh. dijaspora neće dozvoliti da bilo ko dovodi u pitanje teritorijalni integitet BiH”, kazali su.

Također su željeli skrenuti pažnju na izbore. Žele glasati u odsustvu.

“Prije dvije godine smo vršili registraciju za glasanje. Međutim, papirologija je kasno stigla. Većina papira koji su kasnili bili su iz manjeg entiteta. Također, glasovi iz Srebrenice, Banje Luke, Bijeljine i Višegrada nisu priznati. Tu je izgubljeno mnogo glasova koji su možda mogli promijeniti stanje. Dakle, želimo fer glasanje i izbore za bh. dijasporu”, dodali su.

Treća stvar na koju su željeli skrenuti pažnju je zaštita povratnika u Republiku Srpsku.

“Naši ljudi se ne osjećaju sigurno u svojim domovima u RS-u i to je jedini razlog zašto nema dovoljno povratnika u Prijedor, Bijeljinu…”, zaključili su.

Klix.ba,

Tacno,net

Sarajevo, podrška Ukrajini

Vijećnica u Oslu (Rådhus), podrška Ukrajini, foto: g. Fahro Konjhodžić, freelance novinar

946 Posjeta 1 Posjeta danas