Vatrogasci uputili apel i upozorenje javnosti

Vatrogasci iz Županije Zapadnohercegovačke uputili su apel i upozorenje javnosti:

“Ne palite vatru na otvorenom prostoru bez nadzora i ne dovodite u opasnost sebe i druge”.

Prema podacima Operativnog centra civilne zaštite u Županiji Zapadnohercegovačkoj u posljednjih pet dana registrirano je 47 požara, a u protekla tri dana (petak, subota i nedjelja) na prostoru ŽZH zabilježen je čak 31 požar. Od toga je 10 požara bilo na prostoru Širokog Brijega, sedam na prostoru Posušja, šest na prostoru Gruda te osam na prostoru Ljubuškog.

U većini požara gorjeli su trava i nisko raslinje i šuma, požar je prijetio i stambenim objektima i vodovima dalekovoda, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

Upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl., te apeliramo na pridržavanje zakonskih odredbi. Ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice.

Posebno skrećemo pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Ne palite nekontrolirano vatru na otvorenom i ne dovodite u opasnost sebe i druge. Ako vidite vatru ili dim zovite nas na 123, poručuju vatrogasci iz ŽZH.

Jabuka.tv

Ljportal

825 Posjeta 1 Posjeta danas