Velež ispisao istoriju: Pehar Kupa BiH najljepši rođendanski poklon za stotu godišnjicu postojanja

Velež je boljim izvođenjem penala, pred oko 10.000 gledalaca, pobijedio Sarajevo sa 4:3 (regularnih 90 minuta igre završeno rezultatom 0:0) osvojio Kup BiH, i izborio plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Velež je ispisao istoriju, osvojivši prvi trofej u nezavisnoj BiH i na najljepši način je uveličao skoro obilježavanje stote godišnjice postojanja kluba.

Veliko slavlje na na tribinama stadiona u Zenici,a li i među navijačima u Mostaru i brojnim drugim gradovima.

Veliko finale na prepunom Bilinom polju između Veleža i Sarajeva počelo je rijetko viđenom scenom na našim stadionima prilikom intoniranja himne BiH, koju su zajedno pjevali i navijači i igrači. Veležu je ovo prvo finale u nezavisnoj BiH, dok je Sarajevu sedmo.

Utakmica je počela otvoreno, odmah na početku, udarce su oprobali Radović i Džanković, te Kapić i Hebibović, bez opasnosti po golmane Jovičića i Dizdarevića.

Sarajevo je mirnije ušlo u meč, dok je kod igrača Veleža primjetan grč u nogama.

Prva povoljna prilika ukazala se u 16. minuti Mujakiću, kada je sam izišao pred Jovičića, koji je pravovremeno intrvenisao i odbranio šut. Minut kasnije, uzvratio je Dejanović, čiji šut Dizdarević lako brani.

Sredinom poluvremena, Velež se oslobodio pritiska Sarajeva. Hasanović je oštro šutirao u 23. minuti, Dizdarević je na mjestu.

Džanković je u 30. minuti bio u opasnom prodorou, u posljednji trenutak zaustavili su ga Sabanović i Dupovac.

Najpovoljniji priliku u pvih 45 minuta imalo je Sarajevo. Igrači Veleža blokirali su udarce Ahmetovića i Hebibovića, lopta je došla do Suljića, koji iz neposredne blizine šutira pored stative.

Sarajevo je opasno zaprijetilo u samom finišu poluvremena, kada je Kapić uputio oštar šut, a lopta fijuknula iznad prečke.

Nova opasnost po gol Veleža u 59. minuti, kada je Šabanović odlično centrirao, a Zeljković pravovremenom intervencijom otklanja opasnost.

Velež je zaprijetio u 63. minuti, kada je poslije akcije Anđušića i Ovčine, lopta završila iznad prečke. Bio je to povod navijačima Rođenih koji su priredili veliku bakljadu.

Revanširao im se Ahmetović, koji se iznenada našao u gol šansi, ali je Jovičić hrabrom intervencijom otklonio opasnost.

U 71. minuti, sudija Peljto nakratko je prekinuo utakmicu poslije bakljade navijača Sarajeva, kada je nekoliko baklji bačeno na teren.

U samom finišu meča, Dudić i Uščuplić pokušali su brojnim izmjenama izmijeniti situaciju na terenu.

U 87. minuti, prilika za Zeljkovića, čiji je udarac blokiran, douđen je korner, koji nije donio nikakvu opasnost po gol Sarajeva.

U 90. minuti, sudija Peljto je, poslije prekršaja nad Brandaom, pokazao drugi žuti karton Šabanoviću.

Svjestan da će pobjednika odlučivati penali, Dudić je u posljednjim trenucima regularnog toka utakmice u igru uveo golmana Bogdanovića, specijalistu za odbarne sa bijele tačke.

Velež je na putu do finala i trofeja Kupa BiH pobiejdio Zvijezdu 09 (3:0), HNK Slogu iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja (6:0), Široki Brijeg (0:1 i 4:0) i u polufinalu Tuzla City (1:0 i 4:0).

Sarajevo je do finala pobijedilo Alfu iz Modriče (4:1), Ljubić (1:0), Slobodu iz Tuzle (0:0 i 2:0), te u polufinalu Igman iz Konjica (2:0 i 2:0).

Stadion Bilino polje.

Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)

Žuti kartoni: Zeljković, Pršeš, Zvonić (V), Dupovac, Šabanović, Đokanović, Lazić (S)

Strijelci: Strijelci sa 11m: 1:0 – Suljić, 1:1 – Ovčina, 1:1 – Varešanović (odbrana Bogdanović), 1:2 – Haskić, 2:2 – Šećerović, 2:2 – Zvonić (odbrana Dizdarevića), 2:2- Oremuš (odbrana Bogdanovića), 2:3 – Pršeš, 3:3 – Bodul, 3:4 – Brandao.

Velež: Jovičić (od 90′ Bogdanović), Radović, Zeljković, Zvonić, Ovčina, Ćosić (od 46′ Haskić), Hasanović (od 75′ Pršeš), Radovac, Dejanović, Anđušić (od 75′ Vehabović), Džanković (od 62′ Brandao).

Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Lazić, Hebibović (od 84′ Bodul), Đokanović (od 80′ Oremuš), Ahmetović (od 84′ Bagarić), Varešanović, Mujakić (od 80′ Pidro), Dupovac, Kapić (od 72′ Šećerović), Suljić.

(NovaSloboda.ba)

 

767 Posjeta 3 Posjeta danas