Čolina o Izviđaču, reprezentaciji, bh. rukometu

Skauti iz Ljubuškog su nakon 20 godina posta osvojili treći naslov u Kupu, nakon čega je nastalo veliko slavlje na jugu naše zemlje.

Tvorac nove sjajne generacije Izviđača je mladi stručnjak Toni Čolina, koji je i početkom ove godine preuzeo i poziciju izbornika rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon odlaska Ivice Obrvana.

Čolina spada u red mladih i školovanih trenera, koji svojim radom pokazuje da je velika budućnost rukometa u Bosni i Hercegovini.

Nakon prespavane noći, osvajanja Kupa BiH, Čolina je u intervju za SportSport.ba govorio o Izviđaču, reprezentaciji Bosne i Hercegovine, bh. rukometu, a bilo je još zanimljivih tema i odgovora.

Nakon dvadeset godina Kup ponovo u Ljubuškom. Evo za početak Toni malo analiza cijele sezone Izviđača?

“Ovo je najbolja sezona Izviđača u nekoliko posljednjih godina, obzirom na odlaske golmana, centralnog obrambenog i dva odlična halfa, realno imali smo veliki problem obrambeno kako ćemo izgledati ove godine, ali evo u zadnje dvije utakmice pogotovo obrambena aktivnost kompletne sredine nam je pokazala kakav smo posao napravili i nagradilo nas je za sav trud kroz sezonu osvajanjem Kupa. Uz to imali smo probleme sa ozljedama Berina Kese od 11 mjeseca, Miloša Kosa u trećem mjesecu (pet utakmica) u nepotrebno zgusnutom rasporedu, Filipa Odaka zadnja dva mjeseca i Nikole Primorca cijelu sezonu, ja vjerujem da ni puno veći kolektivi nego što je naš ne bi bolje reagirali u nedostatku ovako kvalitetnih igrača, no uz trud i želju naših igrača smo to uspjeli kompenzirati.”

Ponovo je Ljubuški dao nekoliko sjajnih mladih igrač. Svi godinama govore o sjanoj akademiji. Koja je zapravo tajna Izvidjaca? Ima li neki poseban sistem?

“Koja li je tajna zdrave kose Meghan Markle? – Rukometni DNK, i rad”, dao je zanimljiv odgovor trener Skauta.

Pred Skautima su sada evropski izazovi. Ima li tu možda većih ambicija?

“Gledajući prošlu sezonu i dvomeč protiv Dukle puno smo se potrošili na te dvije utakmice i dalo nam je na iskustvu, pogotovo nekim igračima da shvate da treba bit skroman i puno raditi da bi bili europski kalibar igrača, na svu sreću shvatili su i pokazuju to pogotovo zadnjih deset kola i ove dvije utamice u Kupu. Također ove sezone ćemo pokušati proći u sljedeći krug natjecanja u Europi.”

Ne možemo da ne upitamo za komentar o “kvaliteti” rukometne PLBiH?

“Kvaliteta Premijer lige, pa sigurno ove sezone da se ne može pričati o nekoj kvaliteti, najviše zahvaljujući nakaradnom rasporedu gdje po mom mišljenju i da bundesligaški igrači igraju srijeda-subota na jednom frontu ne bi puno više pokazali, da ne ulazim u dublju analizu, ukratko rečeno, mladi igrači se ne mogu razvijati na ritmu srijeda subota i tko igra puno biva povrijeđen, to nam je dao ovaj sistem ove godine.”

Da malo razbijemo monotoniju. Ko je zapravo Toni Čolina i kako je počela njegova rukometna priča?

“Toni Čolina je rukometni trener. Moja priča je počela negdje 1998. godine kada me je stari doveo u dvoranu koja se gradila u Ljubuškom, i rekao “ovdje ćeš ti trenirat” , nije rekao koga”, s omijehom nam priča mladi i perspektivni trener Izviđača.

Dočekala vas je i vruća klupa na selektorskoj poziciji reprezentacije BiH. Ima li tu konkretnih planova za dalje?

“Rekao bih da me nije dočekala, nego sam je prihvatio. Nemam konkretnih planova, sad slijedi odmor.”

Očekuju nas kvalifikacije za EURO. Regionalna, ali nezgodna grupa. Možemo li do EURO-a?

“Vjerujem da se možemo plasirati na još jedna šampionat Starog konitnenta”

Da imate pet minuta prostora za odluke, šta bi prvo promijenili u bh. rukometu?

“Pa evo iskreno, odnos medija prema rukometu, rijetko da se piše uopće, a kamoli lijepo o rukometu. Rijetko da se promoviraju igrači i treneri koji daju sve od sebe da promoviraju rukomet kao sport, a čim je nešto za senzaciju odmah se prenosi i dosta. Bitna nam je slika koju rukomet šalje, treba nam pomoći u vezi toga, zatim sistem natjecanja koji će nam omogućiti da se mladi igrači razviju i sudijska organizacija sa više respekta prema aktivnim i svakodnevnim akterima sporta zvakog rukomet.”

Vratimo se na Izviđač. Je li vraćanje titule u Ljubuški naredni cilj? Kakav Izviđač možemo očekivati u novoj sezoni?

“Naravno. Najbolji ikad!”

A sudije u BiH? Na glasu su ogromnom…?

“Imamo odlične EHF suce, delegate… koji ne sude derbije, a i rijetko sude uopće, pa se postavlja pitanje je li mi želimo da bude bolje ili prosječno i loše?”

Za kraj malo dalji pogled. Kakva je budućnost bh. rukometa?

“Budućnost bh. rukometa je u trenerima omladinskih pogona i sistemu natjecanja koji će omogućiti proširenje bazena igrača koji se mogu posvetiti rukometu 100%”, rekao je za kraj našeg razgovora Toni Čolina.

Izvor: Sportsport.ba

Radio Ljubuski

818 Posjeta 1 Posjeta danas