Vodopad Koćuša, prirodni ukras Hercegovine

Teško je naći ljepšu rijeku u Bosni i Hercegovini od Trebižata.Modro- zelena rijeka koja krivuda kroz hercegovački krš uistinu očarava svojom ljepotom i čistoćom, pa je u vrelim ljetnim danima idealna za kupanje, ali i ostale sportove na vodi.

Trebižat krase i brojni vodopadi skriveni u gusto obraslim i gotovo nepristupačnim šumarcima, a svakako je najpoznatiji vodopad Kravica. Ipak, brojni su oni koji su manje poznati, a jedan od njih svakako je Koćuša.

DEVET IMENA

Ovaj prelijepi vodopad nalazi se u naselju Veljaci, a do njega ćete doći tako što, na putu iz Ljubuškog prema Grudama, u mjestu Vitina skrenete lijevo i vozite se sve nekoliko kilometara do naselja Veljaci. Dobro je obilježen i nećete imati problema da ga pronađete.

Trebižat je rijeka s devet imena.Iznad vodopada Koćuša zove se Mlade, a ispod teek dobija ime po kojem ga najbolje znamo.Koćuša impresionira, prije svega, svojom širinom višom od 50 metara koja s pet metara visine čini impozantnu vodenu kulisu.

Vjerovanja u ovom mjestu su da voda iz izvora Klokun podmlađuje.Pored prekrasnih prizora ovakva i još nekolicina sličnih vjerovanja privlače veliki broj turista svake godine.

Kad stojite na obali imate dojam da je vodeni zid svuda oko vas, čujete zaglušujuću buku i iz unutrašnjosti osjećate hladaan zrak kojeg priroda nosi sa sobom.U vrijeme naše posjete vladao je sušni period, pa je vodostaj Trebižata znatno niži. Kad nije sezona suša i Trebižat bude bogatiji vodom tada je i slika koju vidite još atraktivnija. Idiličnom ugođaju zelenila, stijena i vode pridonose i građevine iz nekog drugog vremena. U neposrednoj blizini nalaze se mlinovi i stupe koje su godinama krasili ovo mjesto, a neki od njih i danas rade.

MJESTO ZA ODMOR

Prirodno bogatstvo ovog kraja čine i sedimentne stijene koje se talože godinama, takozvana „sedra“ odnosno krečnjački talog što navedenu prirodnu oazu čini još atraktivnijom.Na izuzetno visokim hercegovačkim temperaturama, upravo vodopad Koćuša može biti idealno mjesto za odmor i ugodan ambijent.

Mjesto oko vodopada dodatno je ukrašeno s nekoliko restorana izgrađenih u hercegovačkom stilu i idealno se uklapaju u prirodni ambijent koji ga okružuje.

Vodopad Koćuša, kao i cijeli prirodni ambijent u ovom dijelu Bosne i Hercegovine na granici sa Hrvatskom vrijedi bar toliko koliko jedno zaustavljanje i skretanje s glavnog puta. Vjerujemo da se nećete pokajati.

 

Izvor:VISIT  B&H;Broj 63;septembar 2022.

Izbor: Kemal Mahić

893 Posjeta 1 Posjeta danas