U kuhinjama CK FBiH, u Mostaru, Ljubuškom i Sarajevu priprema se 1.700 obroka

U kuhinjama Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovini, županiji Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom, svakodnevno se pripremaju topli obroci za oko 1.700 korisnika.

Stručni suradnik za informiranje i komunikacije CK FBiH Indira Kriještorac, podsjeća da Crveni križ FBiH u skladu sa svojom misijom i mandatom građanima pomaže tijekom cijele godine što kroz javne kuhinje što kroz pakete hrane i higijene koji se dijele građanstvu.

– Činjenica je da bismo svi trebali biti svjesni ovog društvenog problema svaki dan te s tim u vezi i djelovati, naravno, svako u skladu sa svojim mogućnostima – istaknula je Kriještorac u izjavi za Fenu.

Ono na čemu dodatno radimo, dodala je, jeste kako iznaći način kako očuvati dostojanstvo čovjeka, dakle osobe koja dođe i zatraži našu pomoć.

Upravo zbog toga nastoje što češće provoditi projekte tj. pomoć u vidu novca, koje osigurava Društvo Crvenog križa BiH preko partnera IFRC-a, Švicarskog Crvenog križa i Međunarodnog komiteta Crvenog križa BiH.

Na pitanje, ima li ekstremnog siromaštva u BiH, koliko se i da li se siromaštvo odražava i na obrazovanje, ona je rekla da se siromaštvo u BiH, nažalost, danas održava na sve moguće sektore, pa tako i na obrazovanje u BiH.

– Činjenica je da siromaštvo i nejednakost nisu neizbježni već su rezultat namjernih odluka ili nedjelovanja koje obeshrabruju najsiromašnije i marginalizirane u našim društvima i zapravo krše njihova osnovna prava – istaknulaA je Kriještorac.

Pandemija COVID-19, podsjetila je, također je pokazala sve nedostatke i neuspjehe u sistemu socijalne zaštite, kao i  strukturne nejednakosti i različite oblike diskriminacije koji produbljuju i održavaju siromaštvo.

U Crvenom križu FBiH nastoje pomoći građanima tijekom cijele godine. U strukturi Crvenog križa Federacije BiH egzistiraju tri kuhinje – u županiji Sarajevo, Mostaru i Ljubuškom  u kojima se svakodnevno priprema topli obrok za oko 1.700 korisnika.

Kuhinja Crvenog križa KS ima 19 punktova dok kuhinja Crvenog križa grada Mostara i Ljubuškog imaju po jedan punkt.

Rezolucijom 47/196, Generalna skupština Ujedinjenih naroda odredila je 17. listopada za poticanje svijesti o potrebi iskorjenjivanja siromaštva i bijede u svim državama, naročito onih u razvoju.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva je prilika da se prepoznaju napori i hrabrost osoba koje žive u velikom siromaštvu širom svijeta, posebno u područjima zahvaćenim ratom i prirodnim katastrofama.

Fena

547 Posjeta 1 Posjeta danas