Napreduje izgradnja sportske dvorane, značajnog projekta u Bijelom Polju

U Bijelom Polju kod Mostara polako se nazire sportska dvorana, višemilionski projekt koji je s izgradnjom započeo u martu 2022. godine, a koji bi, okružen školom i vrtićem, mogao postati središtem ove lokalne zajednice.

Diplomirani građevinski inžinjer Alija Šunje jedan je od učesnika projekta izgradnje ove sportske dvorane, a Feni je kazao kako je izgradnja ovog objekta od velikog značaja, ne samo za lokalnu zajednicu, nego i šire jer će ona u budućnosti moći puno toga za ponuditi.

“Izgradnja ima nekoliko faza. Uradili smo pripremne i zemljane radove, završili smo potpunu konstrukciju prema susjednim parcelama te smo u velikoj mjeri započeli konstruktivnu fazu objekta, odnosno nosive elemente, temelje, zidove i slično. Do sada smo uradili polovinu konstruktivne faze objekta”, podvukao je on.

Dodaje kako su trenutno počeli radovi na izradi konstrukcije prizemne etaže, odnosno etaže na kojoj se nalazi sportsko igralište, a završena je faza podruma gdje su smješteni svi drugi sadržaji poput svlačionica, sanitarija, ljekarskih soba, ekonomskih prostorija itd.

“Osnovna škola u Bijelom Polju nama je ovdje najvažnija institucija jer se tu djeca obrazuju, ali i ljudi se okupljaju tako da će sportska dvorana u velikoj mjeri poboljšati uslove za rad, i to ne samo u školskim takmičenjima koja su se do sada održavala u maloj dvorani koja ne zadovoljava sve potrebe”, istaknuo je inžinjer kazavši kako će se dvorana koristiti i za nastavu što će uvelike poboljšati uslove za rad.

Riječ je o objektu koji je po svojoj namjeni sportska dvorana, ali koji će se koristiti i za održavanje drugih manifestacija zbog čega je od velikog značaja, smatra Šunje.

“Dvorana će se koristiti i za razne druge kulturne manifestacije. Njezina izgradnja potrebna je u ovakvim malim lokalnim zajednicama koje nemaju prostora za održavanje drugih sadržaja. Drago nam je da ćemo sada imati priliku prezentirati naše mjesto kroz organiziranje raznih sadržaja u ovoj dvorani”, rekao je on.

Višemilionski projekt

Šunje je zahvalio na razumijevanju Grada Mostara koji je investitor na ovome projektu naglasivši kako su, kao lokalna zajednica, prije desetak godina iskazali potrebu za izgradnjom ovakvog objekta.

Kako je rekao, firma GTR d.o.o. Mostar dvoranu bi trebala napraviti za dvije godine, a ugovor s izvođačem zaključio je Grad Mostar u decembru 2021. godine.

“Pored podrške Grada Mostara, kada je u pitanju finansiranje, aplicirali smo na druge nivoe i dobili smo određena sredstva. Mislimo da će nam to biti dostatno u ovom određenom roku i da ćemo moći uspješno završiti projekt. Ako iz nekih razloga rok bude prolongiran, ne smatramo to neuspjehom jer je važno da završimo objekt onako kako smo zamislili”, naglasio je on.

Investicija je, napominje, procijenjena na bazi izrađene projektne dokumentacije, međutim problem stvaraju promjene cijena na tržištu.

“Teško je u ovom trenutku procijeniti finalnu cijenu izgradnje, ali prema projektnoj dokumentaciji koja je izrađena prije nekoliko godina riječ je o višemilionskoj investiciji, odnosno oko 2 miliona i 300 hiljada maraka. Očekujemo da će se to povećati zbog stanja s cijenama”, naveo je.

Podrška iz kantonalnog budžeta

Izgradnju sportske dvorane podržala je i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Resorni ministar Rašid Hadžović rekao je kako se u zadnje četiri godine iz budđeta ovog kantona odvaja po 220 hiljada maraka za ovu dvoranu.

“Dvorana će biti višenamjenska, koristit će se za sportske i kulturne događaje, a moći će primiti i određeni broj gledatelja. U Mostaru je sportska dvorana još uvijek u izgradnji, a našim klubovima je potreban ovakav objekt. Financiramo je zajedno s Gradom Mostarom i nadam se da ćemo u njoj brzo gledati razne sadržaje”,  zaključio je ministar Hadžović.

(Fena)

Mostarski.ba

377 Posjeta 1 Posjeta danas