STANOVNICI UZ RIJEKU TREBIŽAT O NJOJ NAJVIŠE BRINU

Podizanje razine svijesti o očuvanju rijeke Trebižat, krške ljepotice s devet imena, jedan je od prioriteta udruga koje su nadležne za provedbu raznih ekoloških aktivnosti. Među njima je i Udruga „Tajna prirode“ iz Čapljine koja je s Biciklističkim klubom Ljubuški započela realizaciju projekta „Eko aktivizam na vesla i pedale“. Cilj je potaknuti rješavanje problema kontinuiranog nastanka otpada te uključiti mlade u ovu problematiku kroz primjere u praksi.

Sustavno prikupljanje otpada

-Zimski vodostaj rijeke Trebižat, karakterističan za ovo doba godine, za sobom uvijek pred početak nove sezone ostavi trag. Osim nakupina raznog otpada, vidljivo je i palo drveće koje je potrebno ukloniti. Znamo da ova rijeka čini prirodnu poveznicu tri općine čiji su tokovi, pristupni putevi i plaže, mjesta okupljanja raznih korisnika, posebno tijekom ljetne sezone. Za vrijeme najveće posjećenosti, na pojedinim mikrolokacijama često znamo vidjeti veće količine otpada, koje možemo riješiti planiranjem i sustavnim prikupljanjem. Što se tiče stanovnika uz rijeku Trebižat, odgovorno tvrdim da se upravo oni o ovoj rijeci najviše brinu. Bez obzira na to o kojem se godišnjem dobu radi, njih ćete uvijek naći uz Trebižat, kazala je za Dnevni list članica Udruge „Tajna prirode“ Stanislava Borovac.

Naime, akcije čišćenja na određenim lokacijama koje će se provoditi u iduća dva mjeseca planirane su u sklopu projekta „Jačanje Zelene mreže u BiH“, kojega uz financijsku podršku Ambasade Republike Italije u BiH implementira i sufinancira UNDP BiH. Podržat će ih mladi iz svih krajeva BiH, uključujući i članove grupe „Zelena mreža“.

Suradnja s eko udrugama

-Dosadašnje akcije čišćenja koje Udruga „Tajna prirode“ provodi redovno na početku te na kraju sezone, ali i po potrebi, imale su dobar odaziv. Većinom je riječ o našim članovima i entuzijastima, a surađujemo i s ostalim udrugama koje djeluju na ovom području, kao što su Udruge „Močvara“ i „Cvijet“. Educiranje djece i mladih o zaštiti okoliša i životne sredine od životne je važnosti, jer smo i mi ovo što sada radimo posudili od mlađih generacija. Na nama je da zajedno s njima naučimo kako se ponašati u skladu s prirodom, istaknula je Borovac.

Dodala je kako će se osim aktivnosti u školskim dvorištima i organiziranja volonterskih akcija čišćenja, organizirati i radionice za mlade na temu zaštite okoliša i životne sredine.

-Još jednom pozivamo sve zainteresirane da prate informacije koje objavljuje Udruga „Tajna prirode“ i Biciklistički klub Ljubuški te da nam se pridruže u nadolazećim aktivnostima. Za dodatna pitanja i pojašnjenja možete nas kontaktirati putem e adresa: biciklistickiklubljubuski@gmail.com i borovac.stana@gmail.com, zaključila je naša sugovornica.

Piše: Antonela Marinović Musa

Foto: Stanislava Borovac

Bolji Ljubuski

411 Posjeta 1 Posjeta danas