Praznik domovine u Oslu: Još jedna svečanost za pamćenje

I ovog puta je dvorana jedne od najpoznatijih kulturnih institucija u Oslu – Litteraturhuset bila ispunjena do posljednjeg mjesta

Prve subote u martu 2023. godine, svečanom akademijom je obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine! I ovog puta dvorana jedne od najpoznatijih kulturnih institucija u Oslu Litteraturhusetu je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ali doslovce.

Svečanost je uobičajeno počela intoniranjem državne himne. Prisutne su pozdravili prigodnim besjedama: ambasador BiH u Kraljevini Norveškoj Bakir Sadović i predsjednik Saveza udruženja građana BiH u Norveškoj Tarik Ljevo. Prisutnima se videoporukom obratio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

image

Željko Komšić/ Fahro Konjhodžić

Ambasador Sadović je posebno istakao zahvalnost domaćinima bosanskohercegovačkih prognanika – narodu Norveške. On je naglasio da se 2023. obilježava i jubilarna trideseta godišnjica otkako je Kraljevina Norveška zvanično priznala državu BiH i da će to biti obilježeno tokom ove godine.

Prisutne je pozdravio i Abdullah Alsabeehg, zamjenik gradonačelnika Osla.

image

Kćerke Ivara Amundsena: Cathrine, Beate i Helene, i unuk Oskar; Poseban pozdrav je upućen njegovoj udovici Agnes uz buket cvijeća/ Fahro Konjhodžić

Ovom skupu su prisustvovali i pripadnici familije Ivara Amundsena, prvog počasnog konzula BiH u Norveškoj koji je preminuo prije dvije godine. Počast prvom konzulu je odana minutom šutnje, a skup je, u ime familije, pozdravila njegova kći. Ovo je bila prilika da se još jednom podsjeti na rad i djelo Ivara Amundsena, na njegov nesebični angažman u borbi za oslobođenje BiH kao i za punu afirmaciju naše domovine kao jedinstvene i nezavisne države. Ova aktivnost se odvijala najprije tokom agresije preko organizacije “La Bosnia Leve”, u kojoj je djelovala intelektualna i poslovna elita Norveške, a kasnije i svojim javnim ličnim angažmanom.

Jedan od osnivača “La Bosnia Leve” je bio i Odd Einar Dørum, političar veteran, bivši ministar pravde Kraljevine Norveške i lider Venstre partije. Ovom prilikom je ovom političaru uručena posebna zahvalnica.

Odd Einar Dørum/ Fahro Konjhodžić

Savez udruženja građana BiH je također dodijelio zahvalnice za angažman i svaku pomoć Fadilu Dizdareviću za njegovu tehničku pomoć na skoro svim manifestacijama ovoga Saveza, ne samo i Oslu, nego i diljem Norveške. Posebno priznanje je uručeno i Miralemu Bećiroviću, dugogodišnjem aktivisti, rukovodiocu Saveza, nosiocu organizacije svih manifestacija Saveza udruženja i predsjedniku Instituta sevdaha u Norveškoj.

U kulturno-zabavnom dijelu nastupila je vokalna grupa “Iskre”. One su obilježile mali jubilej, deset godina saradnje sa Institutom sevdaha, jer su postale glavni dio ove institucije koja se bavi promocijom i očuvanjem sevdalinke već petnaest godina. Oni su također dodijelili posebne zahvalnice Elviri Marić, kreatorici i jednoj od vokalnih solistica grupe “Iskre” i Fahrudinu Fahri Konjhodžiću, reporteru našeg portala “Moja BiH” – Oslobođenje.

image

Vokalna grupa “Iskre”/ Fahro Konjhodžić

Pored nastupa vokalne grupe “Iskre”, veliku pažnju i dugotrajni aplauz su dobili najmlađi učesnici, đaci Bosanske škole “Jabuka”. Izvođenje prigodnih pjesmica je bilo jedno od najljepših dijelova programa, čime su male zvijezde polučile salve oduševljenja i pokazale praktično da “na mladima svijet ostaje”.

Svoj doprinos u kulturnom dijelu ove manifestacije su dale i pripadnice folklornog društva “Dukat”, a posebno nastup njihovog podmlatka “Dukatići”. Svoju tačku u programu su imale i aktivistkinje organizacije Mreže bh. žena NetBK. Ništa manje pažnje nije privukla i norveška solistica Kristin Holm, koja interpretira pjesme naroda Same, domorodaca u Norveškoj.

image

Omladinska folklorna grupa Dukatići/ Fahro Konjhodžić

Domaćica i voditeljica čitavog programa je bila Emira Alagić, koja je i jedna od solistica grupe “Iskre”.

Program koji je trajao više od dva sata je bez sumnje jedan od onih koji će ostati u trajnoj uspomeni svih onih koji su, svojim prisustvom uveličali ovu svečanost.

 

Moja BiH, Oslobodjenje.ba, autor: Fahro Konjhodžić

 

470 Posjeta 4 Posjeta danas