Asocijacija “Mostovi prijateljstva BiH” u Ljubuškom

Asocijacija Mostovi prijateljstva BiH zajedno s Medžlisom IZ Ljubuški u nedjelju je organizirala manifestaciju “U susret Ramazanu” i povodom Dana nezavisnosti BiH u naselju Gožulj u Ljubuškom.

Asocijacija “Mostovi prijateljstva BiH” već godinama organizira posjete povratničkim naseljima gdje za povratnike organizira kulturno-umjetničke programe koji promoviraju prijateljstvo, saradnju i promociju pozitivnih vrijednosti kulture i tradicije bosanskohercegovačkih naroda.

Na prostoru objekta Kiraethane na Gožulju za prisutne mještane-povratnike Bošnjake organiziran je  program u kojem su učestvovali partneri: KUD Mošćanica-Zenica, GUD FIligran-Zenica, Hor Mostova Prijateljstva, vokalni solisti Omer Kadrić, Hajrudin Halać, Hanah Žerić, Fikreta Kadrić, Samed i Muhamed Pašalić i muzičar Semir Palić.

Kako se navodi, predstavili su se domaćinima s bosanskim narodnim igrama, sevdalinkama i ilahijama.

“Ponosni smo na naš kolektiv i ekipu koja odlično i profesionalno ali uz velike emocije i radost realizira kulturne programe širom Bosne i Hercegovine gdje god se nalaze heroji Bosne i Hercegovine – naši povratnici”, saopćili su organizatori.

Domaćini bili su glavni imam Medžlisa IZ Šemso ef. Germić i predsjednik Medžlisa IZ Ljubuški Mumin Elezović sa svojim saradnicima.

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH.

U općini Ljubuški prije agresije na BiH živjelo je 1.600 Bošnjaka. Nažalost u Ljubuškom trenutno živi oko 300 Bošnjaka. Povratnicima je potrebna svaka vrsta podrške. Mi smo svojim dolaskom pokazali koliko volimo i poštujemo povratnike. Ovo svakako neće biti naša jedina posjeta Ljubuškom, navodi se u saopćenju.

Također, u Ljubuškom su bili i članovi planinarske grupe BiH Exploreri koji su planinarili na području Ljubuškog i koji su nam se na kraju i pridružili tokom realiziranja programa.

Fena

Mostarski.ba

 

897 Posjeta 1 Posjeta danas