Kada je ramazan 2023. i kako se gleda mjesec?

Ramazan je određen islamskim lunarnim kalendarom, a počinje uočavanjem mladog mjeseca.

Prvi dan posta u mjesecu ramazanu u Meki vjerovatno će biti četvrtak, 23. marta, u zavisnosti od viđenja mladog mjeseca.

Početak ramazana određen je islamskim lunarnim kalendarom, a počinje s opažanjem mladog mjeseca. Saudijska Arabija i ostale većinski muslimanske zemlje oslanjaju se na svjedočanstva posmatrača mjeseca kako bi odredili početak.

Kako se vidi ramazanski mjesec?

Da bi mjesec bio vidljiv, sunce na horizontu treba biti ispod mjeseca. To omogućuje da nebo bude dovoljno tamno da se uoči mladi mjesec.

Nakon što sunce zađe, promatrači mjeseca gledaju prema zapadu, s jasnim pogledom na horizont kako bi potražili mladi mjesec.

U Saudijskoj Arabiji se bilježe svjedočanstva ljudi koji su uočili mjesec, a Vrhovni sud odlučuje kada treba početi ramazan.

Kada počinje ramazan u različitim državama?

Prema Crescent Moon Watchu, koji vodi Nautical Almanac iz Velike Britanije, mladi mjesec u ramazanu dolazi 21. marta u 17:23 prema Greenwichu (18:23 po srednjoevropskom vremenu), bez očekivanja bilo kakvog viđenja te noći.

U noći 22. marta mladi mjesec će lako biti vidljiv golim okom širom Bliskog istoka, Sjeverne Afrike, Zapadne Evrope i američkog  kontinenta. Tako da se očekuje da će prvi dan posta u zemljama na tom području biti 23. mart.

Mladi mjeseci možda će biti vidljiv bez pomoći optičkih instrumenata i u Afganistanu, Bangladešu, Indiji, Iranu, Pakistanu i Južnoj Africi, ukoliko nebo bude čisto. U Indoneziji i Maleziji, za to će vjerovatno biti potrebni optički instrumenti. Ako se u tim državama bude uočio mladi mjesec, prvi dan posta bit će također 23. mart, a ako ne, onda 24. mart.

Mjesečeve faze u ramazanu

Lunarni mjeseci traju 29 ili 30 dana, u zavisnosti od vidljivosti mladog mjeseca 29. noći u svakom mjesecu.

Ako mladi mjesec nije vidljiv, mjesec traje 30 dana.

Zašto je ramazan važan?

Muslimani vjeruju da je ramazan mjesec u kojem su poslaniku Muhamedu objavljeni prvi ajeti Kur'ana, prije više od 1.400 godina.

Tokom ovog mjeseca, muslimani poste od zore do zalaska sunca.

Post znači suzdržavanje od jela, pića, pušenja i seksualnih odnosa, kako bi se postigla veća svijest o Bogu.

Post je jedan od pet stubova islama, uz muslimansku izjavu vjere, svakodnevno obavljanje molitve, zekat i obavljanje Hadža u Meki, ako je vjernik fizički i finansijski sposoban za to.

U većinski muslimanskim državama, radni dani su skraćeni, a mnogi restorani su zatvoreni tokom vremena posta.

U različitim jezicima muslimanskih zajednica različite su i čestitke. „Ramadan Mubarak“ i „Ramadan Kareem“ su uobičajene čestitke u ovom periodu, kojima se nekome želi blagoslovljen i velikodušan mjesec ramazan.

Prošle godine, trajanje posta u svijetu kretalo se između 10 i 20 sati dnevno.

Na kraju ramazana, muslimani slave Eid al-Fitr (Ramazanski Bajram). Na arapskom jeziku, to znači „festival kojim se prekida post“.

Zavisno od toga kada će se vidjeti mladi mjesec, Bajram ove godine vjerovatno pada 21. aprila.

IZVOR: AL JAZEERA
https://balkans.aljazeera.net/
605 Posjeta 1 Posjeta danas