Ravnatelj Direkcije za europske integracije posjetio Ljubuški

Gradonačelnik Vedran Markotić i predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Kvesić u srijedu su u zgradi Gradske uprave primili Edina Dilberovića, ravnatelja Direkcije za europske integracije.

Sudionici sastanka, kojem su još nazočili zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, načelnik Općine Posušje Ante Begić i predstavnici JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, razgovarali su o projektima prekogranične suradnje koje je Grad Ljubuški realizirao preko fondova Europske unije, kao i o mogućnostima sudjelovanja u novim projektima u budućem razdoblju.

Gradonačelnik Markotić je podsjetio kako je Grad Ljubuški u posljednjih nekoliko godina povukao milijunske iznose u projektima prekogranične suradnje pri tome istaknuvši kako se bez fondova Europske unije ne bi mogla izdvojiti tolika sredstva za provedbu projekata.

– Znamo da je Direkcija za europske integracije koordinacijsko tijelo za sve projekte koje provodi Europska unija. U idućih nekoliko mjeseci otvaraju nam se nove mogućnosti prekogranične suradnje. Zamolili smo gosp. Dilberovića da dođe kod nas, da dogovorimo suradnju, odlazak naših djelatnika i HERAG-a na obuke koje će se održati u idućim mjesecima. Želimo što spremniji dočekati prilike koje nam se pružaju u ovoj i u idućim godinama – kazao je gradonačelnik Markotić.

Vijeće Europske unije na prijedlog Europskog povjerenstva 15. prosinca prošle godine Bosni i Hercegovini dodijelilo je status kandidata za članstvo u Uniji. Ravnatelj Direkcije za europske integracije Edin Dilberović istaknuo je kako je Ljubuški svijetli primjer uspostave dobre regionalne suradnje i povlačenja sredstava iz Europske unije.

– Kandidatski status nažalost ne znači da ćemo dobiti više novca, ali znači da Bosna i Hercegovina mora biti spremnija za povlačenje više novca kroz fondove Europske unije koji su na raspolaganju. Moramo shvatiti da proces europskih integracija nije proces koji pripada samo jednoj razini vlasti, on je proces koji pripada svima – od državne i entitetske razine do županijskih i lokalnih zajednica. Tako da ćemo najvjerojatnije u bliskoj budućnosti koristiti znanja i sposobnosti Ljubuškog i drugih lokalnih zajednica koji su svijetli primjeri, a koje će moći dijeliti s drugim općinama u Bosni i Hercegovini – istaknuo je Dilberović.

Po završetku sastanku, sudionici su posjetili tvrđavu herceg Stjepana koja je posljednjih godina obnavljana sredstvima prekogranične suradnje.

Ljubuski portal

640 Posjeta 2 Posjeta danas