Hotel koji predstavlja identitet Mostara i BiH biće otvoren na ljeto iduće godine

Hotel “Neretva”, značajni mostarski hotel u kome su odsjedali brojni svjetski lideri, trebao bi biti obnovljen do ljeta iduće godine, potvrdio je Feni vlasnik hotela Halim Zukić.

Hotel je izgrađen 1892. godine i prijeratni je simbol Grada na Neretvi. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu, zbog čega će investitori, koji su mu odlučili vratiti stari sjaj, morati zadržati autentičan izgled, posebno jer je riječ o nacionalnom spomeniku.

“Projekat hotela Neretve davno je prošao proceduru Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika i zadržaće svoj autentični izgled. Zabunu stvaraju prozori koji su trenutno kvadratni. Oni trebaju postati okrugli, ali to se rješava kroz proces nastavka radova na fasadi i svih tih ukrasa koji moraju biti potpuno autentični. Sve što se nalazilo na hotelu, nalaziće se ponovo na fasadi”, rekao je Zukić.

Dodao je kako su u toku pripremni radovi za fasadu, te da će građani uskoro vidjeti nastavak radova.

Naglašava kako će, kada se otvori, to biti hotel visoke kategorije s 83 sobe i biće uređen kao poslovno-ugostiteljski objekat, dok će unutar kompleksa hotela biti sagrađena i podzemna garaža s parking mjestima.

Iako je Zukić obećao zadržati autentičnost hotela, univerzitetska profesorica i istoričarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić tvrdi da se već sada vide odstupanja od stare gradnje.

“Ovo što je do sad napravljeno, nije napravljeno onako kako je objekat izgledao originalno, nisu poštovani oblici ni veličine otvora. Gabarit objekta u dužinu i širinu je ispoštovan, međutim visina nije ispoštovana, jer je dodato u potkrovlju da bi se dobila veća korisna površina, što u konačnici mijenja vanjsku proporciju objekta”, smatra ona.

Hotel koji povezuje istok i zapad

Na tvrdnje kako će se otvori naknadno doraditi kako bi bili autentični, Mićević-Đurić smatra kako je to u konzervatorskoj struci neprihvatljivo. Sve je izvodivo, kaže, ali je besmisleno.

Na kraju je naglasila kako je hotel Neretva prvi veliki hotel čija istorija prati istoriju zbivanja u Mostaru.

“Svi su važni ljudi, koji su dolazili u Mostar, prošli kroz ovaj hotel. To je hotel čiji bi identitet trebao obilježavati identitet Mostara i BiH u cijelosti. On pripada neo-maurskom stilu, koji svojim dekorativnim elementima pokušava povezati Srednju Evropu s orijentalnim nasljeđem koje je tu zatečeno. Svojim izgledom, on povezuje istok i zapad. Ovde se, na primjer, služila bečka šnicla i baklava, a to je ono što jeste naš identitet”, zaključila je ona.

Hilton u BiH?

Pojedini mediji ranije su pisali kako će svjetska franšiza hotela Hilton uskoro imati svoje kapacitete i u Bosni i Hercegovini, te kako su zainteresovani za hotel Neretva u Mostaru.

“Nadam se da ću sredinom maja moći potvrditi tu informaciju, trenutno ne mogu. Sredinom maja će se održati Investicijski forum u Berlinum te će s tog mjesta biti obaviještena javnost u BiH po pitanju te teme”, otkrio je Zukić.

Iz franšize hotela Hilton Feni su rekli kako još uvijek istražuju mogućnosti širenja u Bosni i Hercegovini.

“Nalazimo se u uzbudljivoj fazi rasta i planiramo dodati 18 novih hotela u naš portfelj od 23 objekta na Balkanu. Iako trenutno nemamo novih hotela za najavu, nastavljamo istraživati odgovarajuće mogućnosti u Bosni i Hercegovini”, napisali su iz Hiltona.

Fena

Nova sloboda

 

455 Posjeta 1 Posjeta danas