Zlatna djeca koja ne znaju za poraz: Ponos Sarajeva i BiH, vršnjake ostavili na koljenima

Skromno i tiho učenici Prve bošnjačke gimnazije su otišli na jedno od najprestižnijih takmičenja, pobijedili i vratili se

Učenici Prve bošnjačke gimnazije nastavljaju sa sjajnim rezultatima na domaćim, ali i međunarodnim takmičenjima. Djeca koja ne znaju za poraz, koja svakom zadatku pristupaju sa zavidnim žarom i željom, koja su ponos i bogatstvo Sarajeva i BiH ponovo su na koljenima ostavila vršnjake cijelog svijeta. Skromno i tiho otišli su na jedno od najprestižnijih takmičenja, pobijedili i vratili se.

Pored učenika koji su ko zna koji put pokazali da su u samom vrhu, za ovaj rezultat zaslužni su i profesori koji daju maksimum za svako dijete, prepoznaju talenat, rad i želju i koji pronalaze načine da iz svakog djeteta progovori najbolje.

LOGIKA

Na STEM Olimpijadi iz oblasti Mathematics, Science i Coding učestvovalo je više od 114 zemalja, 1.200 škola, 900 nastavnika i 11.000 učenika. U oblasti STEM Mathematics Nađa Hadžiabdić osvojila je zlatnu medalju. Bronzane medalje osvojili su Bilal Avdibašić, Annur Mešić, Latif Abazi, Tarik Lokmić i Adin Frljak. Počasne medalje osvojili su Azra Planja, Selina Bošnjaković, Delila Beriša, Hamza Zlatar i Hanan Zulum. Ekipu matematičara vodila je profesorica Emina Karajica. U oblasti STEM Science zlatnu medalju osvojili su Adin Frljak i Annur Mešić. Srebrena medalja pripala je Nejri Hajrić, a bronzana Sukejni Hodžić. Esma Jakupović ponijela je počasnu medalju. Ekipu su predvodili profesori Amira Okerić, Alma Džambegović i Adnan Glamočić. U oblasti STEM Coding Naida Kaljanac je osvojila zlatnu, a Bakir Činjarević bronzanu medalju. Dobitnici zlatnih medalja kvalificirali su se u naredni krug takmičenja Best of the Best. Učenici Annur Mešić i Adin Frljak zauzeli su prvo mjesto iz oblasti Science, dok je učenica Nađa Hadžiabdić zauzela deveto mjesto iz oblasti Mathematics.

Jedan od zlatnih je Annur Mešić, učenik I-1 odjeljenja.

– Spremiti se za ovakva takmičenja nije moguće za nekoliko dana ili mjeseci. Iako sam imao određeni period intenzivnijeg istraživanja prije samih ispita, to nije ono na čemu je počivala većina mog znanja. Oduvijek me vodila jaka znatiželja i potreba za istraživanjem svijeta oko mene. Tražim mrvice znanja i objedinjujem ih u širu sliku moga pogleda na svijet. Moja priprema nije vrijeme provedeno gledajući u zbirke zadataka. Učenje traje cijeli život, bez obzira na to da li će biti takmičenja ili ne, rekao nam je Mešić.

Mešić naglašava da iako ima mnogo gradiva, osobito na Cambridge programu, radne navike i dobar raspored mogu spriječiti većinu problema vezanih za praćenje nastave. Ističe veliko razumijevanje profesora koje je od velike pomoći.

– Često komuniciram sa vršnjacima iz raznih dijelova svijeta koji imaju slična područja interesovanja, ali rijetko su to takmičari na nivou internacionalne olimpijade. Još rjeđe je da se razgovor ne svede na priču o igricama i muzici. Ali, na osnovu onoga što sam čuo iz razgovora sa drugim takmičarima, moj pristup je veoma neuobičajen. Mnogi od njih su proveli stotine, možda hiljade sati nad knjigama, pamteći definicije, ali takav pristup ne potiče povezivanje, logiku ili kritičko razmišljanje. Drugačije razumijevanje samog procesa učenja je unikatan adut. Za mene, svrha STEM Science takmičenja, kao i drugih takmičenja je potaknuti učenike na razmišljanje i istraživanje. Želja za rangiranjem na prvom mjestu ne smije biti glavni razlog za učenje. Moj cilj je biti svestrana osoba, a ne samo takmičar. Na rezultat jednog testa može uticati mnogo stvari, uključujući neke koje se ne mogu kontrolisati bolest, umor, nervoza, pa i sam sadržaj zadataka, objasnio je Mešić.

ISTINSKI CILJ

Učenici Prve bošnjačke gimnazije učestvovat će na Grand finalu koje će se održati u julu u Parizu. U Parizu će se takmičiti Nađa Hadžiabdić, Annur Mešić, Bilal Avdibašić, Sukejna Hodžić, Tarik Lokmić, Latif Abazi, Azra Planja i Selina Bošnjaković.

– Radujem se upoznavanju nekih od najpametnijih učenika na svijetu. Najvažnije je ne zaboraviti da je istinski cilj nešto puno veće i ljepše od medalje, naveo je Mešić.

 

Oslobodjenje.ba, ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

.

 

742 Posjeta 1 Posjeta danas