Cirkusu nema kraja: Bjegunac Zoran Galić traži razrješenje s funkcije u SIPA-i, kao i – penziju

Galić je zahtjev za razrješenjem dužnosti prije isteka mandata poslao putem svoje pravne zastupnice Ivane Grizelj Ćorluka

Bjegunac Zoran Galić, zamjenik direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), zatražio je razrješenje s funkcije zbog toga što je ostvario pravo na penziju.

Galić je zahtjev za razrješenjem dužnosti prije isteka mandata poslao putem svoje pravne zastupnice Ivane Grizelj Ćorluka, potvrdila je za Klix njegova advokatica.

Ona je dodala da se u zahtjevu navodi da je ispunio uslove za penzionisanje.
Traži svoja prava

Sve ovo možda i ne bi bilo čudno da Galić skoro mjesec nije nedostupan bh. policijskim i pravosudnim organima. Ukratko – Galić je bjegunac, ali, eto, čovjek traži svoja prava.

Prema ranijim tvrdnjama iz Tužilaštva BiH, Galić je pobjegao u Hrvatsku dan uoči akcije Kings u kojoj je trebao biti uhapšen.

Grizelj Ćorluka je ranije za Oslobođenje tvrdila da Galić nije bjegunac te da se našao u Hrvatskoj zbog poslovnih obaveza.

Potom mu je pozlilo zbog čega se, kako tvrdi advokatica, Galić nalazi na liječenju u Hrvatskoj. Ona je navela da je medicinsku dokumentaciju poslala Tužilaštvu BiH, ali i SIPA-i.

S druge strane, Tužilaštvo BiH još uvijek nije podnijelo zahtjev za njegovim izručenjem, niti su na naš raniji upit naveli šta konkretno rade po tom pitanju.

Cirkusu, čini se, nema kraja…

Podsjetimo, iz Tužilaštva BiH ranije su precizirali da postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz gore navedenih institucija koje su uključene u istragu, Galiću dostavila informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime je počinila krivično djelo povreda tajnosti postupka.

– Tužilaštvo BiH će, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedenu osobu, poručili su tada iz Tužilaštva BiH, dodajući da je Galić dan prije akcije, 8. jula u popodnevnim satima, ilegalno prešao granicu BiH, te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.
Uključen i Europol

Inače, navedena hapšenje su u Trebinju i Grudama izveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

U akciji, u čijoj su realizaciji na terenu učestvovali i pripadnici Europola, izvršen je pretres stambenih objekata i vozila koja koriste osumnjičeni na sedam lokacije na području Trebinja, Berkovića, Posušja, Stoca i Gruda.

Iz Tužilaštva BiH su tada naglasili da se istraga u ovom predmetu korupcije visokog nivoa nastavlja i dalje, a sprovodi se uz direktnu podršku Europola.

Nedugo poslije, tačnije 15. jula, u nastavku akcije Kings, koja je usmjerena na šverc cigaretama i akciznom robom, na graničnom prelazu Klobuk uhapšen je i S. C.

Kako su saopćili iz MUP-a RS, na osnovu raspisane potrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, pripadnici GP BiH uhapsili su S. C.

 

347 Posjeta 1 Posjeta danas