Musliman obnovio katolicku crkvu u Tešnju

crkva1TEŠANJ – Ovih dana u Tešnju se dogodila, za Bosnu i Hercegovinu, nesvakidašnja gesta. Obitelj Hasana Ahmetlica svojim donacijama renovirala je katolicku crkvu koja se nalazi na samom ulazu u grad. Sugradani su oduševljeni ovim gestom, kako Bošnjaci, tako i Hrvati.
“Ovo je za mene sasvim normalno. Trebao bi svatko pomagati. Ja imam još cetvoricu brace i mi uvijek pomažemo gdje god što treba. Džamije, crkve, …nije važno, samo da se pomaže. Ipak živimo u multietnickoj državi u kojoj žive svi njezini gradani, a ne samo pripadnici jedne nacije ”, kaže Hasan Ahmetlic.

Pocašcen što je pomogao

On dodaje kako je pocašcen što je imao priliku i mogucnosti uraditi takvo nešto.
“Odgojen sam tako, pomažem svima. To sam naucio od pokojnog oca koji mi je uvijek govorio: ‘Pomozi ljudima, bolja je ona ruka koja daje’. I tako ja nedavno prolazim kroz Tešanj i vidim kako sve kuce i zgrade oko crkve imaju lijepe fasade. I onda sam pogledao crkvu i usporedio je s tim kucama i shvatio kako su boje na crkvi izblijedjele, fasada požutjela… Jednostavno, shvatio sam da to necu moci gledati. Tada se u meni probudila ideja da to popravim i uljepšam. Crkva je ogledalo gospodarstvenika iz Tešnja, Bošnjaka i svih gradana. Neka narod u BiH vidi da u našoj državi ima života i da ovdje možemo zajedno živjeti, medusobno se pomagati i da od toga nema ništa ljepše ni zdravije. Pocašcen sam što sam s obitelji mogao pomoci obnovu ove crkve”, istice Ahmetlic.
Kaže, kada je predložio župniku da renovira crkvu, ovaj je ostao zapanjen. No, ubrzo su pristupili obnovi, a danas su svi zadovoljni i sretni. I Ahmetlici i župnik, a i Hrvati katolici koji žive ovdje i koji sada mogu ici u obnovljenu crkvu.

Bogat u duši

“A ja sam ostao bogat u duši. Što mi više treba?!”, kaže Ahmetlic, koji je nedavno svojim donacijama pomogao i u obnovi crkve na Kondžilu.
I tako su zahvaljujuci ovoj velikodušnoj obitelji, na crkvi izvedeni radovi temeljite rekonstrukcije vanjske fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnja šest prozora i ugradnja kamenih ploca oko vrata.
Inace, crkva sv. Petra i Pavla je sagradena 1898. godine, a temeljito obnovljena izmedu 1998. i 2002. godine i vodi se u registru spomenika na teritoriju opcine Tešanj i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeda Bosne i Hercegovine.

11073 Posjeta 1 Posjeta danas