Nasa mezarja

Povod za ovaj kratki tekst bio je zadnji petak, kada sam nakon dzume otisao na Zorbinovac i Vrbicu da obadjem mezare rodbine i komsija
Prijatno sam se iznenadio cistocom harema i gotovo izbrijanom travom.
Shvatio sam da je tih dana uradjena zadnja kosidba ljubuskih harema za ovo godinu.
Svjedoci smo prateci drustvene mreze da dosta dzemata i medzlisa po cijeloj Bosni i Hercegovini imaju problema upravo  za kosenje harema.
Kositi se mora cesto, a finansijske mogucnosti to ne dozvoljavaju.
Manje problema sa ovom tematikom imaju dzemati gdje je clanstvo brojno, pa efendije sazovu akcije i to se brzo zavrsi.
Ljubuski Medzlis, Allahu hvala, nema problema vezanih oko kosenja harema.
Haremi u Ljubuskom kose se tri puta godisnje a samo kosenje finansira se iz fonda dijaspore “50 kruna za Ljubuski.”
Za one koji ce citat ovaj clanak a nisu iz Ljubuskog da kazemo da je to fond koji je osnovala ljubuska dijaspora kada je osnovana stranica www.ljubusaci.com.
Grupa koja je radila na lansiranju i uspostavi stranice ponudila je ljubusacima u dijaspori da mjesecno izdvajamo 50 kruna i da ta sredstva se koriste za razlicite potrebe nase zajednice u Ljubuskom.
Jedna od veoma vaznih potreba je i odrzavanje nasih harema gdje leze nasi merhumi.
Velika grupa savjesnih ljubusaka,prvenstveno iz Norveske i Danske, prihvatila je ideju akcije “50 kruna za Ljubuski” i godinama svojim prilozima preko ovoga fonda pomazu aktivnosti zajednice u Ljubuskom.
Svi ti dobri ljudi mogu se naci na linku “50 kruna za Ljubuski” kojega svakog mjeseca dugi niz godina azurira nas Mito.
Na kraju mozda je dobro napomenuti i pozvati i ostale ljubusake da se pridruze ovom hairli projektu jer ipak i sa moralne i vjerske strane mi smo duzni voditi brigu o mjestima gdje leze nasi najdrazi.
Jos par informacija vezano za nase hareme odnose se da se u haremu “Vrbica” zavrsava zid sa lijeve strane koji se betonira i ici ce skroz do donje kapije.
Druga novost je vezana za harem “Zorbinovac” gdje ovih dana krece izgradnja staze do donjeg dijela starog harema gdje su obezbjedjena mjesta za kopanje buducih rahmetlija.
Posto u novom djelu “Zorbinovca” vec nedostaje mjesta za kaburove, odbor Medzlisa nova mjesta za kopanje obezbijedio je u donjem dijelu staroga harema.
Osim staze planira se,akoBogda, uraditi i betonski zid koji ce ici skroz do donjeg dijela harema.

2494 Posjeta 1 Posjeta danas