Promocija knjige “Munib ef. Cerić, život i djelo”

U povodu 50 godina preseljenja na ahiret upravitelja Islamske ženske vjerske škole u Sarajevu Munib ef. Cerića, Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu organizovala je promociju knjige “Munib ef. Cerić, život i djelo” autora dr. Ferida Dautovića. U sklopu promocije proučena je i hatma-dova pred dušu Munib ef. Cerića.

Promotori su bili prof.dr. Ismet Bušatlić i Nermina Baljević.

Munib ef. Cerić rođen je 1885. godine u Ljubuškom od oca Abdulaha i majke Kade . U školskim godinama 1895/6 i-1898/9 pohađao je mekteb i osnovnu školu u Ljubuškom .

U jesen 1899. godine upućen je u Sarajevo u Kuršumlija medresu na školovanje kod muderisa Mehmed ef. Muftića do 1905. godine. Kao bistar i marljiv učenik ostao je još jednu godinu u medresi da sluša predavanja tadašnjeg reis-ul-uleme hadži Mehmeda Tevfika ef. Azapagića .

Po završetku medrese 1905. godine postavljen je za mualima-upravitelja Gazanferija mekteba u Banja Luci, što je za mladog Cerića bilo posebno priznanje. Još uvijek žedan znanja u Banja Luci je produžio naukovanje pred uglednim Muhamed Ševket ef. Kurtom .

U toku 1916. godine Ulema medžlis ga je postavio za profesora muderisa novoosnovane reformirane osmogodišnje Okružne medrese u Sarajevu. Tri godine kasnije, polagao je ispite iz vjeronauke i arapskog jezika u Ulema medžlisu i stekao pravo profesora tih predmeta. Od 1920. do 1924. godine bio je direktor Okružne medrese .

Kada je u jesen 1932. godine otvorena ženska medresa u zgradi mekteba ” Hadži Osmanbega Dženetića” na Bistriku, postavljen je za njenog upravitelja i muderisa-profesora.

Godine 1940. školovanje u ženskoj medresi je produženo na 8 razreda pod nazivom Gazi Husrev-begova ženska medresa u kojoj je Munib ef. bio direktor i predavač. Kad je 1949.godine ženska medresa zatvorena Munib ef. je postavljen za profesora Gazi Husrev-begove muške medrese gdje je radio do penzionisanja 1950. godine. Još par godina predavao je u medresi kao honorarni nastavnik nekoliko predmeta .

Munib ef. Ćerić je bio prvi član Inicijativnog odbora za osnivanje Udruženja vjerskih službenika Islamske Vjerske zajednice Bosne i Hercegovine 1950. godine . To ukazuje na njegov veliki ugled među ulemom.

Bio je priznati alim, vrstan pedagog. Imao je svoja skripta za arapski jezik, sudjelovao je redovno u izradi nastavnog programa medresa i bio recenzent srednjoškolskih vjeronaučnih udžbenika i arapskih gramatika koje su pisali naši istaknuti stručnjaci .

Umro je 1970. godine i ukopan je na mezarju  Bare.

Preporod.info

 

766 Posjeta 1 Posjeta danas