Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola obilježili Dan nezavisnosti BiH

Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola danas su svečanim mimohodom mostarskim ulicama obilježili 30 godina nezavisnosti BiH.

Direktorica mostarske Četvrte osnovne škole i članica organizacijonog odbora ovog događaja Seada Kuštrić izjavila je kako se iz Mostara danas šalje poruka mira, ljubavi i tolerancije.

“Ovo je jedan istorijskli sat i ovde smo da pokažemo sve ono što ova djeca uče u školama o domovini, o slobodi, o toleranciji i uvažavanju. Iz prelijepog Mostara, šaljemo poruku da ovoj djeci trebamo skinuti okove koje već dugo nose, da im damo krila da lete. Oni obilježavanjem Dana nezavisnosti iskazuju i svoju nezavisnost, u smislu školovanja i odlučivanja”, poručila je Kuštrić.

Dodala je da se ovaj dan mora obilježavati i radi budućih generacija, kako bi se shvatila važnost ovog istorijskog čina za BiH.

“Proslavljamo 30. godišnjicu nezavisnosti, jedan svojevrsni jubilej u novijoj istoriji BiH, kada je 99 posto ljudi glasalo za nezavisnost”, zaključila je Kuštrić.

Ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović osvrnuo se na značaj sutrašnjeg datuma, te je čestitao svim građanima Dan nezavisnosti BiH.

“Nezavisnost Bosne i Hercegovine skupo je plaćena. Mi moramo čuvati tu nezavisnost, kao što je čuvaju ova djeca. Oni su tu da iskažu ljubav prema BiH i jasno je da su oni garancija sigurnosti BiH i garancija da će ova država biti ovde do sudnjega dana”, rekao je Hadžović.

Program obilježavanja Dana nezavisnosti nastavlja se obilaskom Fortice i manifestacijom na starom gradu Blagaju, u saradnji s institucijama iz Blagaja.

Fena

 

704 Posjeta 1 Posjeta danas