KURKUMA

Omiljeni začin indijske kuhinje i jedan od glavnih sastojaka kari mješavine,kurkuma je ujedno i pravi eliksir zdravlja, od davnina poznat u tradicinalnoj ajurvedskoj,kineskoj,tajlandskoj i indonezijskoj medicini.

Osim što jelima daje poseban „šmek“,ovaj izuzetno dragocjeni azijatski začin,prepoznatljiv po blagoj aromi i žutonarandžastoj boji,odličan je prirodni lijek koji ublažava digestivne probleme,upale i reumatične bolove.Kurkuma se u Indiji nekad koristila i za farbanje odjeće budističkih sveštenika,a u novije vrijeme, služi kao osnova za proizvodnju industrijske boje za hranu,koja se na ambalažama obilježava šifrom E100.

Blagotvorna svojstva kurkume pripisuju se prije svega njenom glavnom sastojku kurkuminu,moćnom antioksidansu koji blagotvorno djeluje na imuni sistem i sprječava pojavu raznih bolesti.Tradicionalno se koristi za liječenje stomačnih tegoba i problema sa varenjem poput gastritisa,nadimanja,dijareje.Kurkuma otvara apetit,stimuliše varenje,reguliše lučenje žuči,sprječava upale crijeva.Također štiti sluzokožu želuca od bakterija i sprječava pojavu čira.

Stručnjaci za tradicionalnu medicinu preporučuju je i za liječenje astme,kašlja,kamena u žuči kao i kožnih oboljenja i ekcema.Kako rezultati nekih studija pokazuju,kurkumin spriječava razmnožavanje kancerogenih ćelija,zbog čega se posebno preporučuje kao pomoćno ljekovito sredstvo u terapiji kancera debelog crijeva.U Kini se koristi za liječenje početnih stadija raka grlića materice.

Istraživanja su pokazala da kurkuma ima izuzetno blagotvorno dejstvo u slučaju artritisa,reumatoidnog poliarttritisa i ulceroznog kolitisa.Boreći se protiv oksidativnog stresa odgovornog za degeneraciju ćelija kao i protiv upalnih procesa,kurkuma poboljšava pokretljivost zglobova,pomaže u smanjenju postoperativnih bolova,štiti jetru i crijevni sistem,smanjuje nivo lošeg holesterola.

Kurkumin se pokazao i kao izvanredan prirodni lijek za Alzhajmerovu bolest,zahvaljujući antioksidativnom i protivupalnom dejstvu.

Kurkuma je bogata gvožđem,manganom,kalijem,vitaminom C i B6,a ukoliko se redovno koristi,pomaže u očuvanju dobrog zdravlja.Posebno se preporučuje u stanju iscrpljenosti i umora.

Kurkuma se ne preporučuje osobama koji imaju kamen u bubregu,jer povećava nivo oksalne kiseline u urinu.Osobama koje uzimaju antikoagulantne lijekove,primjena kurkume također se ne savjetuje.U većim dozama,ne preporučuje se trudnicama.

Izvor:Život plus(Novosti)

1430 Posjeta 1 Posjeta danas