U nedelju u 2 sata ujutro počinje ljetno računanje vremena

U nedelju 27. marta u 2 sata ujutro u Bosni i Hercegovini počinje ljetno računanje vremena. Kazaljke se pomiču jedan sat unaprijed, te ih namještamo na 3 sata.

Početak ljetnog računanja vremena, odnosno završetak „zimskog” računanja vremena započinje pomicanjem jednog sata unaprijed 27. marta. Zapravo, „zimsko” vrijeme je standardno, ono „pravo” vrijeme, te je prebacivanje na ljetno računanje vremena zapravo pravo pomicanje sata.

Zimsko računanje vremena koje je započelo 31. oktobra 2021. godine završava 27. marta.

Trenutno oko 70 posto zemalja širom svijeta sudjeluje u programu “Daylight Saving Time”, odnosno ljetnom računanju vremena. U SAD se sat pomiče prve nedelje u martu i vraća na standardno vrijeme prve nedelje u oktobru. Kod nas i u ostatku Evrope ljetno računanje vremena započinje sa zadnjom nedeljom u martu i završava zadnjom nedeljom u oktobru. Zemlje u blizini ekvatora u pravilu ne pomiču sat, jer zapravo nemaju koristi, jer je osvijetljenost tokom cijele godine gotovo identična.

Bilo je najavljeno kako bi 2021. godine u Evropi trebalo prestati s ovom praksom, međutim do daljeg i nove odluke Evropske komisije i vlada pojedinih država, ova praksa će se nastaviti.

Većina zemlja u Evropi pomaknuće svoje satove sat unaprijed u martu, da bi se satovi ponovno vratili u normalno računanje vremena u oktobru.

NovaSloboda.ba 

1133 Posjeta 2 Posjeta danas