25 godina od osnivanja bh. kulturnog društva “Preporod” u Kraljevini Norveškoj

U ovih 25 godina rada, “Preporod” je ugostio mnoge norveške i bh. majstore pera, književnosti i novinarstva, slikarstva, muzike, pjesme, naše narodne igre i teatra.

22. novembra 1996. godine u Oslu je osnovano Kulturno društvo Bošnjaka “Preporod”, na ideju Senahida HalilovićaSveina Mønneslanda Muniba Delalića.

Ova ideja je bila svim srcem podržana i realizovana od nekoliko bosanskohercegovačkih entuzijasta i kulturnih radnika: Goran Ajanović, Larisa Hajdarović, Valida Mujezinović, Zlata Erkočević, Nada Delalić, Sead Mujezinović, Asim Manjgo, Lamija Mavrić, Maida Mulaosmanović i Fahro Konjhodžić.

AKTIVITETI UPRKOS PANDEMIJI

Na nedavno održanoj skupštini Kulturnog društva Bošnjaka “Preporod” u Norveškoj podnesen je izvještaj o radu ove organizacije za posljednje dvije godine. Izvještaj je podnio predsjednik Tarik Ljevo. U izvještaju se ističe da su restrikcije i zatvaranja zbog pandemije umanjile aktivitete, ali nisu prekinule.

“Preporodova skupština u martu 2020. je održana upravo pred veliki lockdown koji je bio uveden u cijeloj Norveškoj nekoliko dana poslije. Usljed svih restrikcija i zabrana okupljanja došlo je do naglog pada aktivnosti u Društvu.

Nakon djelimičnog otvaranja, krajem juna 2020. organizovan je multimedijalni događaj u Cinamateci posvećen našem prerano preminulom kjiževnom stvaraocu Bekimu Sejranoviću, gdje je prezentovano njegovo djelo kroz panel diskusiju u kojoj su učestvovali: Svein Mønnesland, profesor emeritius slavistike UiO Oslo, Jon Kværne, prevodilac djela Bekima i Gunnar Rebnor Totland, nakladnik djela Bekima Sejranovića. Poslije diskusije prikazan je dokumentarni film “Od Tokija do Morave” režisera Moku Teraouku. U ovom avanturističko-putopisnom filmu Bekim Sejranović je glavni lik.

U drugom djelu mjera i restrikcija izazvanih pandemijom “Preporod” značajno aktivira svoj rad na Facebook stranici Društva gdje je objavljeno mnoštvo sadržaja iz naše književnosti, filma, arhitekture, te prikazi radova naših uspješnih umjetnika raspršenih po cijelom svijetu.

Krajem marta ove godine, “Preporod” je ugostio Emira Suljagića, direktora Memorijalnog centra Srebrenica. Tokom ove posjete Emir Suljagić je imao sastanak sa predstavnicima Holokaust centra u Oslu, a posjetio je i Memorijalni centar Utøya, posvećen žrtvama masakra koji je prije jedanaest godina izvršio zločinac Breivik. Ovom posjetom je počela saradnja ovih institucija i Memorijalnog centra, koja će biti nastavljena u bliskoj budućnosti.

Također, članovi IO su učestvovali na nekolicini sastanaka sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Norveške, na kojem je zatražen veći angažman Kraljevine Norveške u pomoći rješavanja aktuelnih političkih problema u BiH i da se spriječi dalja negativna eskalacija političkih problema u BiH.

Ovo je prvi put da predstavnici bh. zajednice organizovano lobiraju kod norveške vlade.

Ovom prilikom članovi Izvršnog odbora su postale: Edita Tičević Selma Hurem, dok su Tarik Čičić i Deniza Helić su napustili ovo rukovodstvo “Preporoda”.

U narednom periodu “Preporod” će pokušati organizovati i nekolicinu prigodnih kulturnih manifestacija, čime će biti obilježen jubilej 25. godina djelovanja ove jedinstvene institucije za promociju bh. kulture.”

image

25 godina kulturnog društva “Preporod” Norveška/ Fahro Konjhodžić

25 GODINA RADA

Facebook objavu napisanu i objavljenu povodom obilježavanja 25 godina postojanja udruženja prenosimo u cijelosti.

“Sve naše kulturne večeri u ovih 25 godina našeg rada u Norveškoj, su bile godine veoma uspješnog i dostojanstvenog prezentiranja naše izuzetno bogate kulturne baštine. Gosti i učesnici su utkali sebe u promoviranje bh. tradicije i običaja; dali snagu očuvanju bosanskog jezika – osnovnog segmenta očuvanja našeg identiteta.

U ovih 25 godina rada, “Preporod” je ugostio mnoge norveške i bosanskohercegovačke majstore pera, književnosti i novinarstva, slikarstva, muzike, pjesme, naše narodne igre i teatra. “Preporod” gotovo uvijek daje značajnu notu kulturnom dijelu programa zajedničkih večeri u saradnji sa drugim bh. udruženjima (Savez udruženja bh. građana, Institut sevdaha, Udruženje žena Nett BK, Islamska zajednica u Norveškoj, Ambasada Bosne i Hercegovine).

Naše kulturno društvo su uspješno vodili vrijedni predsjednici i članovi Upravnog odbora KD “Preporod”. Do sada smo imali sedam predsjednika: Munib Delalić, Valida Mujezinović, Haris Dizdar, Sanela Numanović, Sibila Bašić, Tarik Čičić i Tarik Ljevo.

Tokom četvrt vijeka rada na polju očuvanja naše tradicije i promovisanja bh. kulture mi, koristili smo različite ustupljene prostore, a najčešće ove prostorije u Oslu: Internacionalni centar “Kloden”, IKM – Intercultural Museum na Grønlandu, prostorije Ambasade BiH u Oslu, Litteraturhus.

Posebno se zahvaljujemo na izvanrednoj saradnji sa timom naše Ambasade u Oslu u svim proteklim godinama rada. Svako kulturno veče u tom lijepom ambijentu je bilo veoma posjećeno i pamćeno! Hvala velika našim cijenjenim ambasadorima (Muharem Krzić, Vesela Planinić, Faik Uzunović, Elma Kovačević, Emir Poljo, Nedim Makarević) na svesrdnoj podršci našem radu i doprinosu širenja bh. kulture, nauke i stvaralaštva. Veliko hvala Aidi Mrgan, koja nam je sa svojom ljubaznošću i poštovanjem našeg rada godinama ustupala na korištenje prostorije IKM – Intercultural Museum na Grønlandu.

Lista naših gostiju i saradnika u ovih 25 godina rada je zaista velika (109 učesnika).

IDEJA JE ZAŽIVJELA

Naši gosti, voditelji i učesnici su svojim radom dali značajan doprinos očuvanju i prezentiranju naše kulture i tradicije u Kraljevini Norveškoj. Istovremeno smo mi bili obogaćeni ljepotom prožimanja norveške literature, kulture i tradicije – zahvaljujući radu na prevođenju norveške literature na naš jezik od strane vrsnog pjesnika i prevodioca Delalić Muniba, te prevodu sa norveškog na naš jezik od strane Gorana Ajanovića – vrijednog člana našeg “Preporoda”, koji nažalost nije više sa nama. Cilj nam je stalan: njegovati i sačuvati naš kulturološki identitet!

Neophodno je i dalje uporno raditi na obnovi našeg članstva sa ljudima sklonim radu na polju bh. i norveške kulture, koji istinski, efektivno i dobrovoljno žele da rade u ovom Društvu, a u skladu sa premisama rada i statuta “Preporoda”.

Objavu su pripremile: Larisa Hajdarović, Valida Mujezinović i Zlata Erkočević; Oslo, 22. novembar 2021. godine

Moja BiH, Oslobodjenje.ba, Fahro Konjhodžić

Rukovodstvo “Preporoda” Oslo: Hajrudin Rudi Zubović, Deniza Helić, Tarik Čičić i Tarik Ljevo, foto: Fahro Konjhodžić

 

1027 Posjeta 1 Posjeta danas