VOLIMO TE STARI. ZAUVIJEK!

Fotografija: Dino Đonko

Danas je u 10:16 minuta uz zvuke sirene za uzbunu, bacanjem cvijeća u našu zelenu ljepoticu Neretvu, te skokom bez aplauza obilježena 29. godišnjica rušenja simbola grada Mostara, Starog mosta.

Obilježavanju 29. godišnjice rušenja Starog mosta ispred Fudbalskog kluba Velež prisustvovali su kapiten Denis Zvonić, treneri u omladinskoj školi “Muhamed Mujić” Samir Merzić i Amel Jazvin, kao i članovi juniorske selekcije našeg Kluba Haris Jogunović, Nino Gušić, Dženan Puce i Kenan Đuliman.

Bilo je ovo još jedno tužno podsjećanje na rušenje najvećeg simbola našeg grada, sa iskrenim željama i porukama da takve tragične trenutke u svojoj historiji naš prelijepi grad Mostar više nikada ne proživi.

Stari most u Mostaru preko rijeke Neretve poredstavlja dio UNESCO-ve svjetske baštine koji je, kada je izgrađen, bio najveća lučna konstrukcija na svijetu. Naredba za njegovu gradnju izdata je 1566. godine lično od strane Sulejmana Veličanstvenog, koji je taj zadatak povjerio velikom projektantu Mimaru Hajrudinu.
Stari most ima izražen luk širine 4 i dužine oko 30 metara koji svojom visinom od 24 metra, na najvišem mjestu, dominira nad rijekom Neretvom.

S oba kraja Stari most završava s po jednim obrambenom kulom, Halebijom na istočnoj i Tarom na zapadnoj obali Neretve, koje sa Starim mostom čine ovu uistinu jedinstvenu i veličanstvenu arhitektonsku cjelinu koja i dan danas mnogobrojne posjetioce ostavlja bez daha.

Obnova Starog mosta započela je 2000. godine i trajala je četiri godine, da bi 23. Jula 2004. godine taj čarobni kameni luk, remekdjelo jednog od najvećih arhitekata svog vremena Mimara Hajrudina, ponovo zasjao na mostarskom nebu.
Godinu dana kasnije, Stari most uvršten je i na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

FK Velež, fkvelez,.ba

721 Posjeta 1 Posjeta danas