Aktivnosti za obnovu dzamije na Zabljaku nakon ramazana

Evo nekih lijepih vijesti i najava, obnove dzamije na Zabljaku, nakon ovogodisnjega ramazana inshaAllah.
Nakon zavrsetka radova na gasulhani organizirali smo jedno sjelo i druzenje sa svim ljudima koji su radili na gasulhani.
Tu noc druzili smo se uz kafu,kolace,mezu i sokove. Pricali smo o upravo zavrsenim radovima i osjecali smo se
sretni sto smo uspjeli u nasoj misiji.Nekoliko dana prije toga kontaktirani smo da li bi mogli u dogledno vrijeme
uraditi rekonstrukciju dzamije na Zabljaku?
Konverzacija se poslije vodila sa predsjednicom udruzenja ljubusaka u Norveskoj Sibilom Basic, Mitom i ostalim clanovima odbora ljubusaka.

Odgovorio sam da cu na ovom sjelu pitati ljude koji su radili projekte Gozulj i Pobrisce. Kada sam im prenio pitanje i zelju za adaptacijom dzamije na Zabljaku
svi su jednoglasno pristali. Tu noc smo izabrali “Gradjevinski odbor za ocuvanje i adaptaciju ljubuskih vakufa i harema.
U odbor su jednoglasno od prisutnih izglasani: Sulejmen Kadragic.Saso Sadikovic, Saba Delalic, Eldin Gujic-Guga, Nedim Hadzic i Faruk Jakic.
Sibila je u razgovoru sa Semsom ef.Germicem dogovorila prve korake prema realizaciji ove ideje i zakljuceno je
da se prvo ide u popis radova koje se trebaju raditi na dzamiji u Zabljaku. Ja sam u razgovoru nakon jedne ikindije sa Semsom efendijom
dogovorio da to bude u petak 06.01.2023 u 10 sati
. Umjesto Semse ef.koji je bio opravdano odsutan, radi pripreme hutbe, dosao je predsjednik Medzlisa Ljubuski Mumin Elezovic.
Domacin je bio i sa kahvom sve ljude docekao Meran Hajdarovic.Vrlo brzo smo dosli do svih manjkavosti koje je potrebno otkloniti da dzamija bude u “novom ruhu.
Najveci problem je prokisnjavanje dzamije, krov propusta na dva mjesta i vec se mahovina uhvatila na plafonu.
Dzamija je jako zapustena. Za ovu dzamiju mi iz dijaspore pravili smo akciju da se renovira 2016.godine.
Tada smo skupili 5,500 km i poslali smo u Ljubuski. Do danas nije se nista sa tim sredstvima uradilo evo 7 godina.
Ta sredstva su na racunu dobili smo potvrdu od predsjednika i imama tako da ce se i ta sredstva utrositi na uredjenje dzamije.
Kad je veca kisa dva vodopada sa lijeve i desne strane spustaju se u mjesta za klanjanje.

Da bi odbor za radove imao sto bolji kvalitet unutar svojih redova odlucio sam da kontaktiram trojicu nasih komsija a uz to renomiranih arhitekata i da ih zamolim za strucnu pomoc za buduce radove po ljubuskim vakufima.
Stupio sam u kontakt sa Harisom Mahicem-Harom, Amirom Konjhodzicem i Tarikom Mujanovicem sa svima sam razgovarao pojedinacno i nakon sto sam objasnio o cemu se radi i sta nam je cilj, sva trojica su pristala da svojom strucnoscu
pomognu rekonstrukciju nasih objekata.
Nakon Hare,Amira i Tarika u odbor ulaze i dva predstavnika dijaspore Mustafa Ibrulj i Admir Fazlic, Admir je ujedno i clan odbora ljubusaka u Norveskoj.
Tako da vas mogu obavjestiti da sada u odboru imamo 10 veoma kvalitetnih ljudi.
Dalji planovi izgledaju ovako, zamisljeno je da se preko sajta ljubusaci.com pokrene akcija za prikupljanje sredstava za rekonstrukciju dzamije na Zabljaku.
Nakon sto prodje ramazan,akoBogda, ulazimo u harem dzamije i ne izlazimo dok svaka mrva ne bude na mjestu.
U Prilogu dostavljamo zapisnik sa sastanka kada se utvrdjivalo sta je potrebno da se uradi. Zapisnik vodio veoma strucno i kvalitetno Azer Ajeti.

1457 Posjeta 1 Posjeta danas