Solarni paneli – bliska budućnost Hercegovine

Sve više se govori o mogućnostima proizvodnje električne energije preko solarnih fotonaponskih elektrana. A Hercegovina kao regija po broju sunčanih dana u godini može biti itekako konkurentna po tom pitanju.

Provjerili smo na koji način građani mogu napraviti uštede preko svojih kućanskih solarnih panela.

Kako je proizvodnja električne energije preko solarnih fotonaponskih elektrana bliska budućnost govori i podatak da je na razini Europske unije ona zauzela oko 12 do 13 % ukupne proizvodnje u protekloj godini. U svemu tome svoje važno mjesto od sunca može zauzeti i Hercegovina.

Solarni paneli imaju značajne ekološke prednosti, a isto tako omogućit će energetsku neovisnost kućanstava koja kao i manje tvrtke istovremeno mogu biti potrošači i proizvođači električne energije.

Trenutačni zakonski rok za okončanje postupka izdavanja dozvole u Federaciji BiH je 60 dana, a 50 za mikropostrojenja, a uobičajeno je da FERK taj zakonski rok prepolovi. A upravo iz ove agencije obavljaju konzultacije na dnevnoj bazi s investitorima oko izdavanja dozvola.

Mnogi imaju velika očekivanja od novih zakona na razini Federacije koji su upućeni parlamentarnu proceduru.

Dodajmo kako je vijek trajanja solarnih elektrana prema riječima struke oko 20 do 25 godina, a novi federalni zakon pružio bi dugotrajnu mogućnost građanima za uštede pri plaćanju energije kroz samo nekoliko godina.

375 Posjeta 2 Posjeta danas