Ante Granic:SVECENICI U PARTIZANSKOM POKRETU

AnteGranic

UZ SEDAMDESETOGODISNJICU –
      POBJEDE NAD FASIZMOM !…
..
Ima mnogo neistina kojima smo obasipani u posljednjih dvadesetak godina , a jedna od njih je i ona koja govori o tome da svecenika , i drugih vjerskih zvanicnika , nije bilo na antifasistickoj strani – i uz partizanski pokretu Jugoslavije …A bilo je . I to mnogo !

I svecenika , i hodza , i rabina ! Za rabine i pravoslavne popove nije cudo , ali za katolicke svecenike i hodze jest , jer su njihove vrhuske cesto bile na “drugoj stani” – i nije se bilo lako i bezopasno odluciti za Narodno oslobodilacku borbu !…Tema je nova , ali nisam siguran da je danas –  i  p r i h v a t l j i v a !….
.
BUKVAR ZA POCETNIKE
.
Ovo je potsjecanje na neke od njih . Na katolicke i pravoslavne svecenike , te na imame i rabine . Da ih pomenemo mi , kad vec nece oni koji su duzni da ih pominju , bar na bogosluzenjima . Naprimjer  jeste li kad culi da je neko slavio misu za : fra Damnjana Rozica ,
Biskupa mostarskog fra Alojzija Misica , fra Zlatka Sivrica iz Medjugorja… fra Serafima Dodiga , fra Vida Culjka , fra Voju Mikulica – eto , da navedem samo neke iz naseg okruzenja ?…Ako ste vijernici , da li ste nekada culi da su za ove svecenike celebrirane mise ?!…Ili , da im je neko “ platio misu” …Ako jeste , zanimljivo bi bilo cuti  svecenikovu – p r i d i k u !
Takva su nam vremena dosla .
.
Da pocnemo sa Papa Franjom . On je u mnogocemu « okrenuo plocu » . Da li ga vijernici slijede – ostaje da se vidi . Bez velikih rijeci , fotografija  koju donosimo – govori vise od svakog teksta !
Jer ,  nesto od svega su uradili i Franjini prethodnici . Pape .

 

papicahodza

 

BISKUP U PARTIZANIMA
Vjerski velikodostojnici koji su bili na strani antifasizma , mogu da se , uglavnom ,  svrstaju u  nekoliko kategorija :
.
1.    Oni koji su saradjivali sa NOB i borili se protiv zla fasizma na tih i nenametljiv nacin , radeci svakodnevne poslove u svojim vjerskim zajednicama …
 
Takav je bio i imam Husko MILJKOVIC
     jedan od vodja ustanka protiv NDH u Krajini …A imama SMAILA BILJUBASICA iz Krajine , uhapsili su nacisti sa zvijezdom petokrakom na ahmediji , proveli ga kroz selo – i streljali !…To je impresivna slika .

.
.don niko lukovic

 

2.
U drugu grupu spadaju oni koji su presli u Partizane i bili borci , kao i drugi . Takav je bio i biskup zagrebacki dr. Svetozar Rittig , iz Crkve svetog Marka u Zagrebu . Kasnije i ministar u prvoj poslijeratnoj vladi Narodne republike Hrvatske .
.
3.
U trecu grupu bi spadali  oni koji su pohapseni i odvedeni u logore i tamo stradali , ili – ako su imali srecu – ostali zivi ,  jer su ih Saveznici oslobodili !
.
Jedan od njih je bio i don Zivan Bezic , iz Solte  – pisac i knjige
«U SJENI  KREMATORIJA” ! Ta knjiga je puna podataka o svecenicima u Logoru DAHAO , koji je bio koncentracioni logor
u koga su bili sakupljeni svi vjerski velikodostojnici iz svih logora.  Tu je , don Zivan Bezic upoznao i dosta nasih svecenika .
.
 Mucenik iz nacistickih logora , don ZIVAN BEZIC – bio je
cak tri puta samo u MATHAUSENU , a onda premjesten u DAHAO , gdje je ostao do kraja rata . Poslije rata je obnasao svoje vjerske duznosti kao uzoran svecenik … Ostao je ziv i
hadzi Mehmed ef. Mujkic , koji je bio i vijecnik AVNOJa !
.
4.
Na kraju , postoje i oni koji su zbog svoje antifasisticke djelatnosti… otkriveni i streljani . Takvih nije bilo malo .
U ovu grupu spada i pomenuti imam – Smail Buljubasic .
Da li o njima neko vodi statistiku , ili takvih slucajeva nije bilo?
A zasluzuju da ih bar pomenemo za sedamdesetogodisnjicu pobjede nad fasizmom .

.
                          BISKUP Dr. SVETOZAR RITTIG
Navescemo samo jedan tipican  primjer , nasumice izabran , jer nije obican svecenik nego – biskup ! I to – iz Zagreba !…Ali , najbolje je da on sam govori o tome . Uz jos neke nase napomene o njemu .
.
 Bio je  apostolski protonotar , poznati historicar slavenskog bogosluzja , i  poznati zupnik Crkve svetog Marka u Zagrebu
 biskup – monsinjor Dr. Svetozar Rittig ! On je , ujedno ,  bio
i najznacajnija licnost medju katolickim svecenicima koji su ucevstvovali u NOBu . A njih nije bio mali broj …O tome su i knjige napisane . Ali su – zaboravljene . Nazalost !

Dr.-Svetozar-Rittig1

Navest cemo i dio  govora koga je monsinjor Dr. Svetozar RITTIG
odrzao na  jednom zasjedanju , poslije oslobodjenja od fasizma …
Samo da dodam :
.
Bio je jedno vrijeme i sekretar znamenitog biskupa Strosmajera .
Zalagao se za zajednstvo juznih Slavena i tome je ostao vijeran do kraja zivota !…Uz pomoc velikog Mestrovica , umjetnicki je obogatio i Crkvu Svetog Marka u Zagrebu ! Oko njega su se okupljali i svi znacajniji umjetnici jednog vremena . Bio je i partizanski borac .
.
Poslije rata , bio je i vijecnik ZAVNOH- a , na kome je odrzao i svoj poznati govor , iz koga izdvajamo nekoliko misli .
.
–    “ Nikada nije bilo ni jednog hrvatskog sabora , ni jedne narodne skupstine koja je bila ovako slozna , kao sto je ova , i ovako poztvovana kao vasa . U nasim saborima i nasim skupstinama , vazda su stranke i partije nastojale vise na svojim partijskim , nego na zajednickim i narodim interesima . Ovu prednost narocito vam priznajem , dragi komunisti !..Zato je cio narod pristao uz Vas” !…
.
–    “ Vi ste uspostvili i uskrsnuli bratsvo izmedju hrvatskog i srpskog naroda…..Poznat vam je i nas veliki hrvatski biskup STROSMAJER , koji nas je ucio slozi i ljubavi hrvatskog i srpskog naroda”….itd… ( Dug pljesak poslanika ) .
–           ( “Vjesnik”  JNOF , broj 28 od 20/11. 1.945. )
–    …..

josip

 

–    U prvoj Vladi Narodne republike Hrvatske , biskup Dr. Ritig je bio ministar i predsjednik vjerke komisije . Postavlja se pitanje  – ima li on danas u Zagrebu ulicu , koja nosi njegovo ime ?… Ako nema – zasto nema ?!


              SVECENICI U NACISTICKIM LOGORIMA
.
U toku drugog svjestkog rata ( 1.941 – 1.945. ) , pohapseno je mnogo svecenika i sprovedeno u nacisticke logore , a i u logore na nasim prostorima . Taktika je bila da ustase , ili cetnici – vijerne sluge svoga gospodara Hitlera , denuciraju neke svecenike kod nacista ,
poslije cega su uslijedila hapsenja . Interesantno je napomenuti da su pohapseni svecenici isljedjivani na nasim prostorima , uz pomoc
« svjedoka » – domacih nacistickih slugu , a onda odvodjeni u logore po Njemackoj . Prevodioci na tim isljedjenjima bili su , uglavnom , folksdojseri sa nasih prostora . Tamo , u tim nacistickim logorima , naslo se par hiljada svecenika , pa i sa podrucja naseg balkanskog slavenskog svijeta , ukljucujuci i Hrvate iz Gradisca . Da istaknemo   jednog od – tada najpoznatijih mucenika u nacistickim logorima .
.
.
                                 NJEGOVA SVETOST –
                 PATRIJARH  SRPSKI  GAVRILO  DOZIC !
.
Kad su nacisti okupirali Srbiju , nagovarali su patrijarha Dozica da saradjuje sa Njemcima . On je to kategoricki odbio . Njemci su onda slali nekoliko puta , kao svog izaslanika , i generala NEDICA – koji je slat u manastir « Vojlovica » u Banatu , gdje se skrivao Patrijarh , ali ni Nedicevo posredovanje nije uspjelo – patrijarh je bio jasan :   « Nacisti i njihovi istomisljenici u Srbiji – najveci su neprijatelji srspkog naroda » !…Zato se poceo i skrivati na raznim adresama .
.
A onda je uslijedila odluka : uhapsiti Patrijarha i odvesti ga u zloglasni njemacki logor DAHAO . To je bila odluka Nacista .
.
( Odvodjen je i u Sarajevo na isljedjenje , vise da ga ponize – jer je Patrijarh nesto ranije posjetio Sarajevo , gdje su ga srdacno docekali svi stanovnici grada . On ni u Sarajevu nije promijenio misljenje .)
.
Patrijarh se skrivao i u poznatom manastiru ZAOSTROG , ali su ga i tamo nasli . Uhapsen je , isljedjivan i poslat u Dahao , u transportu za stoku . Smjestili su ga u logor DAHAO , u kome su bili smjestani najveci Hitlerovi protivnici . Patrijarh je tamo zatekao samo « ljude –  kosture » !…Tamo su mu dozvolili da nosi svoju mantiju , ali su naredili – ako pogine od bombardovanja , ili umre od bolesti od koje je vec bolovao – da ga odmah tu i pokopaju , zajedno sa mantijom .
.

Патриарх Сербский Гавриил V

 

                           DAHAO – LOGOR ZA SVECENIKE !
Tvrdi stav Patrijarha i drugih svecenika , nagnali su naciste da malo « umeksaju »odnos  prema njima u Dahau . Dozvolili su im da mogu pisati sta god zele , ali da to ne smiju pokazivati nikome , niti citati i    razmjenjivati medjusobno . Tako je srpski patrijarh Gavrilo Dozic , poceo pisati svoje cuvene MEMOARE – u logoru DAHAO .
.
Istine radi , da bi i sve druge svecenike bolje kontrolisali , povukli su ih iz svih njemackih koncentracionih logorai smjestili  u DAHAO , kao u neku vrstu « svecenickog koncentacionog logora »  . Dozvolili su im da mogu praviti i male kapelice za molitvu . To je bila fasada za razne kontrole « Crvenog krsta « , koje su povremeno navracale u logor. Tako je iz MATHAUSENA dosao u Dahao – i don ZIVAN BEZIC , katolicki svecenik  sa otoka Solte .
.
Odmah se upoznao sa bolesnim Patrijarhom Dozicem , koji ga je zainteresirao da pocne pisati dnevnik iz logora , sto je i prihvatio .
Tako je nastala Beziceva knjiga  « U SJENI KREMATORIJA » !
.
PS.
Oslobodili su ih Amerikanci 8. Maja 1.945. , a obojica su vec
imali rukopise knjiga koje su napisali : Patrijarh Dozic svoje cuvene MEMOARE , a don Zivan Bezic dnevnik – » U sjeni krematorija » !
.
Ne treba zaboraviti ni to da je Hitler htio da formira « Njemacko krscanstvo » , ciji clanovi bi bili samo Njemci , pa je zato podrzao ideju da se svi svecenici premjeste iz drugih logora u DAHAO , jer je vjerovao da mu neki mogu biti od koristi u formiranju nove vjere .
Hitler je vjerovao da ce neki od svecenika prici i « njemackoj crkvi »

.
                             IZASLANIK ZA PATRIJARHA
Patrijarh se u logoru dodatno tesko razbolio , pa je drzava dozvolila srpskoj pravoslavnoj crkvi da posalje nekoga u Dahao u posjetu Patrijarhu .

.
Istine radi , nacisti iz logora DAHAO su trazili nekoga ko je blizak a Patrijarhu da se bavi s njim .. . Drzva Jugoslavija je to dozvolila .
.
Srpska pravoslavna crkva je odredila Dusana Dozica , sefa kabineta njegove svetosti srpskog patrijarha Gavrila Dozica da ode u Dahao i posjeti Patrijarha , ali je Dr. Dusan Dozic bio jako bolestan i onda je poslat sekretar patrijarhov MITAR DZAKOVIC , koji je iz Beograda otputovao u Dahao . U medjuvremenu su Amerikanci oslobodili zatocenike  logora Dahao , 8 . Maja 1.945. – i Mitar Dzakovic se sa Patrijarhom – susreo u Becu .
.
Tu mu je Patrijarh predao rukopis svojih MEMOARA da ih izda u emigraciji .Tako je Mitar Dzakovic ostao u emigraciji – jer je jedino tako mogao dobiti papire , a Patrijarh se vratio u Jugoslaviju …
.
U bolnici ga je dva puta posjetio i Tito . Dzakovic se doselio u Paris .
Tu su izdati MEMOARI PATRIJARHA GAVRILA 1.974. Kasnije se Mitar Dzakovic vratio u Beograd da MEMOARE objavi i u Beogradu , ali su to uradili drugi – ne pitajuci za autorska prava …
.
I Mitar Dzakovic je umro u Beogradu !…
To bi bila kratka prica o Patrijarhu srpskom Gavrilu Dozicu , jednom od mucenika logora DAHAO .
.

  -USPOMENE IZ MANASTIRA BEOCIN NA FRUSKOJ GORI –
.
Patrijarh je umro u Beogradu 1.946. , od posljedica logora . Dusan Dozic , sef njegovog kabineta , smjestio se u zenski manastir BEOCIN na Fruskoj gori , a bolesnog ga je njegovala igumanija EKATARINA . Tu je i umro , a monahinja – igumanija Ekatarina , je jos ziva – i staracke dane provodi u manastiru Beocin ! …
.
.manastir-beocin-beocin2 51c3107b986cc

 

 

PS. Od pomenutih lisnosti , licno sam poznavao : Mitra Dzakovica , zatim Dr. Dusana Dozica , koga sam posjetio tri puta u manastiru Beocin , kao i Ekatarinu Dozic , koja je mene i bolesnog Dr. Dozica
posluzivala – posljednji put kad sam tamo bio prije cetrdesetak godina !… Samnom je tada bio i Velja Jankovic , poslovni covjek iz Beograda . On i danas zivi  u Beogradu .
.
PS:
Patrijarha Gavrila Dozica malo ko danas i pominje u Srbiji !…
Sta mislite zasto ?… Draza Mihailovic je , valjda , vazniji !…
Bar zasada .
.
    KNJIGA PATERA ZIVANA BEZICA –
“ U SJENI KREMATORIJA” – uspomena jednog logorasa !
.
To je knjiga puna podataka o zivotu logorasa , o svecenicima u logorima , posebno u logoru DAHAO . Poimenicno se pominje mnogo svecenika i sa nasih prostora , kojih je bilo oko 160 .
To je misljenje don Zivana Bezica , koji o tome svjedoci u knjizi.
.
Medjutim , treba razumjeti da su mnogi svecenici krili da su duhovnici , jer su onda bili dodatno muceni i isljedjivani . Tako da se misli da je u nacistickim , i inim logorima , bilo oko dvjesto svecenika sa nasih prostora , racunajuci i Gradiscanske Hrvate .
.
                             ISPOVIJED NA ULICI
Interesantno je napomenuti da je don  Zivan Bezic bio isljedjivan u Posusju , i tako spreman za nacisticki logor , a ima i jedna interesantna pojedinost koju Bezic potcrtava : naime , u zatvoru nije mogao biti ispovijedjen , pa se to desilo na putu izmedju jednog i drugog mjesta isledjenja – u Posusju , zapadna Hercegovina .  Na ulici u Posusju , otac  fra CIRIL UJEVIC se nasao « oci u oci » sa Zivanom Bezicem i onima koji su ga sprovodili na isljedjenje !
Fratar je zastao za trenutak .
.
Bezic kaze : « KAKO SE NISAM MOGAO ISPOVIJEDITI – DAO MI JE NASRED ULICE SVOJE ODRIJESENJE » ! ( str. 11 )
.
Tako je dospio u nacisticki logor Mauthausen , u kome je bilo dosta i djece . Interesantno je napomenuti da isljednici iz Posusja nisu ni vjerovali da je Bezic svecenik , pa su pozvali dva Franjevca da ga ispitaju – da li « partizan Bezic » –  zna misu na latinskom !…Oni su potvrdili : DA !
.

 

.
Po podacima koje iznosi u knjizi , otac BEZIC navodi :
« U logor je pristiglo preko 200.000 robijasa , izginulo je u logoru –pored ostalih – 32.180 Rusa , 30.203 Poljaka , 12.923 Madjara , 8.203 Francuza….
.
Ukupno ju stradalo 122.767 ljudi – sto su logorske statistike .
 Sa nasih prostora , tu je ostavilo kosti 12.890 logorasa , medju kojima i dosta svecenika . ( str. 41. )
Bezicev logorski broj je bio 39.962 .
.
.
                                   STRELJANJE STRAZARA
. 8. Maja 1.945. Amerikanci su se « prikrali » logoru DAHAO i – poubijali sve nacisticke strazare . Don Zivan Bezic je upitao , kasnije
Americkog pukovnika : « Zasto ste juce , onako naprecac , pobili sve
nase strazare » ? Pukovnik je odgovorio :
.
–    Nije ni nama bilo ugodno , ali nam je tako naredio nas zapovjednik !…
.
–    Kad je juce , na zeljeznickoj postaji , zatekao brojne vagone
    pune mrtvih logorasa…pala je njegova naredba … Kad su oni onako sa vama postupali – ne treba ih zaliti » !
   ( « U SJENI KREMATORIJA » – str. 255 )
.

.
                     DON ZIVAN BEZIC SA SLOVENCIMA
.
Interesantno je napomenuti da su svecenici bili rasporedjeni po nacionalnosti , i u odvojenim barakama . Don Bezic se nasao u blizini slovenackih svecenika , i svecenika – Gradiscanskih  
Hrvata , o kojima je vodio zabiljeske . Evo samo nekih imena iz knjige :
.
« Pri kraju 1.944. god. U Dachau su dovedena jos dva hrvatska svecenika . Jedan od njih je Andjelko Buratovic , iz Vrbanja na
Hvaru , treceredac – a u mojoj baraci se nalazi i Nevesinj Novak –
Iz Medjumurja » !…
.
« Tu su i Janko Bele , lazarit , Henrik Gorcan iz Slav. Bistrice , svecenik Anton Orosel , Felix Otpecan  zupnik u Dobrini , Anton
Piscenek , zupnik – Pax Ledinek , Verhnjak Jozef i Alojz Nadrag , zupnici u Koruskoj »…itd. Itd.
.
Bezic nabraja i preko dvadeset srpskih paroha .
Sve u svemu , samo u logoru DAHAO bilo je vise od 150 svecenika sa nasih prostora , koji su ostali u sjecanju don Zivana
Bezica, plus oni koji su istrajali u tome da ne kazu da su svecenici.  Medju takvim  je bilo najvise pravoslavnih svecenika ,
jer su Srbi bili gotovo izjednaceni sa Jevrejima . U logorima se nasao i poneki Rabin , ( koji je uspio da se prikrije da je Rabin)  -jer su njih Nacisti streljali – odmah pri hapsenju !

.
.
               OSLOBODJENJE KAO ZAKLJUCAK
Don Zivan Bezic vrlo zivo prica o tome kako su ih Amerikaznci oslobodili i , na svojim kamionima , uputili prema Domovini .
Evo kraja Bezicevog Dnevnika :

–    “ Kamioni nas voze kroz poruseni Munchen , mimo divnog Wurm See , kroz glasoviti Obermarammergau , snijezni Garmisch , romanticni Innsbruck , uski Brenner i preko plodne lombardijsko julijske ravnice – do nasih strmih Karavanki…
–    .
–    Kad smo , iznad Trsta , ugledali – poslije toliko vremena – nas
    nezaboravni Jadran – svima nam se oci orosise , a grla   zapjevase :
     O , JADRANSKO PLAVO MORE !
–    Domovina , domovina zove nas” !…
–    
REZIME :
Eto , to bi bio samo dio male price o vjerskim vodjama  koji su bili na strani partizanskog pokreta , u borbi protiv nacizma i fasizma ,  
a , ovog puta , u povodu sedamdesetogodisnjice pobjede – demokratije nad nacizmom … 1.945 – 2.015. !
.
–    Nadajmo se da se to vise nikada nece ponoviti . Golubovi mira su , ipak , i neka nada da ce – tako i da bude !
–  Mir s Vama !…    Ili – Selam alejkum ! To je isto .

                                   NASA STVARNOST
 
Vratimo se u stvarnost ! Ona nije ruzicasta . Zlo moze i da se vrati .
Najbolje fotografijom , koja govori vise od svakog teksta !
Jer , sve svete knjige mogu da se svedu na – jednu jedinu rijec  :
MIR ! To je i poruka obiljezavanja – sedamdesetogodisnjice !
.
Papa Franjo i golub – mogu biti poruka svima ! Fotografija je
snimljena na znamenitom trgu “ Saint-Pierre” u Vatkanu , kad Papa Franjo pusta “Goluba mira” – prema vijerncicima !

pavogolub

 

Papa se cesto sastaje sa velikodostojnicima svih religija , ali sa i politicarima . Na ovim slikama su Shimon Peres , predsjednik Izraela i Mahmoud Abas , predsjednik Palestinske autonomije ,
koji se rukuju ispred Pape Franje – u vrijeme kad su posadili « Maslinu mira » u Vatikanu …Pravi razlog njihovog sastajanja je –
MIR !… Mir po svaku cijenu !…MIR – SALOM i SELAM ALEJKUM !
.
 Na drugoj slici su njih dvojica sami sa Papom u Bethlemu , rodnom
selu Isusa Krista , ili po Islamu – ISA poslanika ! I on je – propovijedao MIR i LJUBAV …. Nazalost , nije uspio .
.

                                      

                  
( KRAJ )
.

Ante GRANIC
Prilog iz serije
LJUDI I VRIJEME
Paris , Maja 2.015.

 

 

 

.

 

4525 Posjeta 1 Posjeta danas