SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE 25.NOVEMBAR

dandrzavnosti

Ugledni britanski „The Telegraph“ izdvojio je Bosnu i Hercegovinu, kao jednu od destinacija koje turisti trebaju posjetiti.Autor u svom tekstu opisuje Bosnu i Hercegovinu kao lijepu evropsku zemlju,okruženu planinama, s čistim rijekama i bogatom historijom.Najmračniji duhovi prošlosti mogu ponekad protezati svoje sjenke duboko u sadašnjost.Tako je svakako u Bosni i Hercegovini.Prekrasna evropska zemlja, uokvirena stjenovitim planinama i očipkana bistrim rijekama, još je naširoko poznata po mecima i bunkerima.

„Predstavljamo 10 čudesnih informacija koje,možda, niste znali o tom privlačnom, ali neshvaćenom odredištu.Ovo može biti također i 10 razloga da je posjetite.“.

 

1.MODERNA BOSANSKA DRŽAVA MALO JE STARIJA NEGO ŠTO MISLITE

Možda i postoji tendencija da se sve balkanske države koje su nastale iz trupla Yougoslavie smatraju kao kreacija 21. stoljeća.Crna Gora se stvarno formirala 2006.,Kosovo je svoju težnju za suverenitetom ostvarilo 2008.godine(iako se to još nije potpuno i potvrdilo).Ali Bosna i Hercegovina je svoj veliki skok prema samoopredjeljenju napravila u zimu 1992.,održavanjem referenduma o nezavisnosti 1. marta,a proglašenje rezultata bilo je samo dva dana kasnije, 3.marta.

 

2.BOSNA JE BILA NA KARTAMA IZ 14.STOLJEĆA

Jednom davno postojala je Kraljevina Bosna.Ona je postojala između 1377. i 1463.- era koja je počela kada je ovo srednjovjekovno kraljevstvo pobjeglo autoritetu Mađarske, a završila kada je došla pod vlast Otomanskog carstva.Najprepoznatljiviji vladar za ovaj period bio je kralj Tvrtko I, koji je nosio krunu od 1377. do 1391.Monarh s čvrstim uporištem i vlašću, mašući mačem proširio je teritoriju i utjecaj BiH i ostavio svoj trag osnivanjem Herceg Novog.

3.HERCEGOVINA JE MANJA OD BOSNE

Ova priča dolazi u dva poglavlja.Hercegovina je manja.Najjužnija od dva regiona,čini samo 20 posto kopna-ali je dom Mostaru, gradu čiji kultni most-Stari Most- postao je jedan od simbola rata u Bosni(izgrađen od strane Otomanskog carstva u 16. stoljeću, stajao je 427 godina, dok nije uništen 9. novembra 1993. godine.Obnovljen je tek nešto oko deset godina kasnije, a otvoren je 23. jula 2004. godine).Bosna,međutim, čini 80 posto zemlje i dom je Sarajevu.

4.ZNA PUT KA MORU

Istočnom obalom Jadranskog mora upravljaju Italija-Slovenija-Hrvatska-Crna Gora-Albanija-Grčka, zar ne?Pa da,prilično.Ali ne sasvim.Pogledajte kartu malo bolje i primjetit ćete da i Bosna dijeli dionice na toj obali.Tu je- svih 12 milja toga- i prekida trajanje Hrvatske na jugoistoku, oko 40 km sjeverozapadno od Dubrovnika.Ovaj mali jaz u kontinuitetu hir je politike i geografije- ali je dovoljno za Bosnu da ima svoj grad za odmor.

5.TO JE DOM VELIKIH EVROPSKIH RIJEKA

Rijeka koja pravi delikatan luk u Mostaru ispod Starog Mosta je rijeka Neretva.To je jedan od glavnih plovnih puteva na Balkanu, i još mnogo toga -129 od njene 143 milje –jeste u Bosni i Hercegovini.Uvijanjem pravi put dolje kroz Dinarske Alpe i dovoljno je snažna da podrži četiri hidroelektrane.To uključuje i Jablaničku u Konjicu, koja je nastala 1953.godine.Možete se i igrati na rijeci.Neretva Rafting, također zasnovan u Konjicu, vodi goste kroz Neretvine žustre struje, vrtloge i brzake.

6.SARAJEVO JE MODERNO

Sarajevo je teško oštećeno u ratu – potrebno je samo pogledati zloglasne slike Parlamentarne skupšine BiH, uvijene plamenom iz maja 1992.godine, ali kapital je uskrsnuo nakon tih sumornih dana prije 25 godina – i prihvatio 21. stoljeće.

7.ALI ONO,TAKOĐER,PAMTI I SVOJE BITKE

Uz sve ovo,bosanski glavni grad bio je i poprište jedne od najgorih priča evropske historije.Opsada Sarajeva od 1.425 dana jeste najduža opsada jednog grada u modernoj vojnoj historiji – duža čak i od zloglasne njemačke opsade Lenjingrada(St.Petersburga) u Drugom svjetskom ratu.Ovo vrijeme od skoro pola decenije obilježeno je u muzeju Sarajevski ratni tunel – muzej koji čuva neke od podzemnih prolaza do zračne luke kroz koji su hrana i zalihe krišom stizali do gladnih stanovnika.

8.MOŽETE PITI BOSANSKO VINO

Ipak,najveći dio vinogradarskih proizvoda u zemlji dolazi iz Hercegovine.Ljubitelji vina trebalo bi posebno da odu u živopisni južni grad Trebinje, koje je okruženo vinogradima i nezavisnim vinarijama.Podrum „Vukoje 1982“ jedno je od takvih – otvoreno za ture i degustacije.

9.I DALJE DO BiH IDE BLAGO INDIREKTAN PUT

Ne možete trenutno letjeti direktno iz Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu, ali zemlja je još u dometu za duži vikend.Potrebno je samo promijeniti avione.Opcije uključuju Austria Airlines(preko „Beča),Croatia Airlines(preko Zagreba) i Lufthansu(preko Munchena). Svaki od njih leti za Sarajevo.

 

10.NEKOLIKO TUROPERATORA POMOĆI ĆE VAM RADO

Ako želite da vidite Bosnu i Hercegovinu u detalje, ne postoji manjak tura da to postignete.Zemlja je sve popularnije odredište za one koji žele da se upute dalje od očiglednih tura, a da ne napuštaju Evropu.

Izvor:VISIT B&H;10 fascinantnih činjenica o Bosni i Hercegovini(2017).

prof. K.M.

2080 Posjeta 1 Posjeta danas