TREBIŽAT – rijeka s devet života

  1. CULUŠA
  2. RIČINA
  3. BRINA
  4. SUVAJA
  5. VRLJIKA
  6. MATICA
  7. TIHALJINA
  8. MLADE
  9. TREBIŽAT

Rijeka Trebižat, jedina ponornica u Europi koja 9 puta nestaje u tlu, te ponovno izvire.

Rijeka s devet imena, prepuna sedrenih reljefa, sa zadivljujućim prirodnim pejzažima i krivudavim tokom, napaja okolna plodna polja. Dužina Trebižata, od izvora u Peć-Mlinima do ušća u Neretvu u Strugama je 50 km.

Rezervat je čiste i bistre vode, zelenih obala, čarobnih vodopada, laganih brzaka, bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Uz rijeku su nikla i brojna izletišta i kupališta.

Prilagodio: K.Mahić

 

Wikipedia:

Trebižat počinje od jakog kraškog vrela, iz pećine u podnožju planine Jagodnice, što je nastavak podzemnog toka Vrlike. Teče iz Imotskog polja i nastavlja od Posušja(Tribistovo, kota 903) prema jugoistoku duž krečnjačkog riječnog korita i teče pod imenom Tihaljina do sela Klobuk. Dolaskom u Ljubuško polje postaje Mlade, uz djelomično postavljene nasipe kraj plitkih korita. Po izlasku iz područja Ljubuškog dobija ime Trebižat i teče duž korita uklesanog duboko u kraško tlo obrazujući velike kanale i vodopade na svom putu. Kod mjesta Studenci stvara se slap Kravice, visine 30-ak metara.

Trebižat ima samo četiri pritoke: Studenčicu, Vriošticu, Parilo i Brzu vodu. Pred samo ušće odvaja se u više kanala obrazujući više ušća. Glavni kanal Trebižata ulijeva se u Neretvu u selu Struge kod Čapljine. Trebižat nema kamenite obale niti je kamenje zastupljeno u njemu. Uz tok ove rijeke raste mnogo ljekovitog bilja. Jedna je od rijeka u Bosni i Hercegovini koje imaju najbogatiju floru. Od riba najviše ima jegulje, a tu su i riječni rakovi, endemska riba te jadranski losos, riječne školjke.

Korita kraških rijeka, kakva je Trebižat, izuzetno su porozna i često dolazi do odlijevanja vode, što je razlog zašto neki dijelovi tih rijeka teku pod zemljom. Priliv vode u Trebižat nestabilan je i varira u toku godine od suhog korita do poplava na susjednim poljoprivrednim poljima. Nasipi i vještačke brane odmah iznad okolnog zemljišta podignuti su sa svrhom da preusmjere ili spriječe poplave pored ove rijeke.

Kanjon Ričine

Vrljika

Tihaljina, Peć Mlini

Klobučko brdo

Koćuša

Kravice

Trebižat, Borovac

 

 

2886 Posjeta 1 Posjeta danas