Na današnji dan prije 20 godina je preminuo legendarni Davorin Popović

Danas se obilježava 20. godišnjica smrti bosanskohercegovačkog muzičara Davorina Popovića. Bio je član Indexa, jedne od najpopularnijih grupa na području bivše Jugoslavije.

Rođen je 1946. godine u Sarajevu. U djetinjstvu je dobio nadimak Pimpek zbog male izrasline koja se nalazila blizu njegovog uha. Bavio se rukometom i košarkom. Bio je kapiten Košarkaškog kluba Mlada Bosna, a kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Studirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru započeo je u grupama Lutalice i Pauci, a 1964. godine postaje pjevač Indexa. Tri godine kasnije nastupaju na festivalu Vaš šlager sezone i od tada postaju izuzetno popularni. Iako su Indexi postojali skoro četiri desetljeća, izdali su samo dva službena albuma: “Modra rijeka” (1978.) i “Kameni cvjetovi” (1999.). Popović je izdao i solo albume “Svaka je ljubav ista (osim one prave)” (1975.) i “S tobom dijelim sve” (1984.) na kojima je sarađivao s kolegama iz benda. Ipak, snimljeno je znatno više kompilacija pomenutih ostvarenja.

Za potrebe filma “Kuduz” reditelja Ademira Kenovića snimio je pjesmu “Žute dunje”, koja je postala evergreen. Predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu 1995. godine pjesmom “Dvadeset i prvi vijek” te osvojio 19. mjesto. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine njemu u čast, nazvana je nagrada “Davorin”, a kasnije je preimenovana u nagradu “Indexi”.

U legendu je ušao i njegov intervju koji je nakon rata dao za jedne beogradske novine.

“Ne optužuje nikog od poznatih ljudi iz Sarajeva što su otišli kad je rat počeo: ‘Kad pukne, neko reaguje tako što se onesvijesti, a neko ne. To je sve individualno. Ne treba te ljude optuživati. Oni su jedan veliki kulturni potencijal. Glupo je sad ih otjerati. Treba gledati kako ih vratiti u Sarajevo’. Komentariše i vijesti koje su neke beogradske novine širile o njegovom privatnom zatvoru i kupleraju za Srpkinje. To je toliko glupo. ‘Javi mi se žena, koju sam poslao odmah na početku rata iz Sarajeva sa četveromjesečnim djetetom i kaže: ‘Šta to radiš ti tamo?’ Ja joj samo kažem ‘šuti’. A šta ću joj reći, gluposti…’ Otkriva nam Davorin Popović i to da se dan prije rata, njemu i fudbaleru Sušiću javio Arkan i rekao: ‘Bježite iz Sarajeva.’ Ja sam ostao, pa gdje ću bježati? Šta bi bilo sa Sarajevom da sam ja otišao?'”

Popović je preminuo 2001. godine u Sarajevu od raka gušterače.

Klix.ba

https://www.youtube.com/watch?v=K2mdt8h48yE&ab_channel=HayatProduction

1545 Posjeta 1 Posjeta danas