BH inovatori uspješni u Parizu, Sašenku Sadikoviću nova medalja

concours lepine

Na svečanosti proglašenja laureata 112. međunarodnog salona inovacija “Concours Lepine” u Parizu, stručni žiri Ministarstva poljoprivrede i šuma Francuske dodijelio je Ljubušaku Sašenku Sadikoviću srebro za “Trenutačno blokiranje erupcije goriva iz fosilnih nalazišta” te brončanu medalju za “Uređaj za punjenje mobitela disanjem”.

Zlatnu medalju dobili su veterinari Sanel Alagić i Mevlin Hadžiosmanović, za “Sondu za pročišćavanje jednjaka preživača”.

Od tri srebrene medalje, jedna je pripala Belminu Selimbegoviću, učeniku završnog razreda sarajevske Srednje elektrotehničke škole, za “Nezapaljivu kantu za otpatke” te Muhamedu i Senadu Tafro za “Sistem zemlja-zrak za gašenje šumskih požara”.

Udruženje francuskih inovatora, osnovano 1901. i jedno od najstarijih na svijetu, dodijelilo je medalje Borku Babalju (“Nosač naočala bez drški i okvira”) i Vladimiru Samardžiću (“Kockice za učenje slova i brojki predškolske djece”) te Džemalu Muftiću (“Alat i metode produžavanja zubnih kanala”) i Senadu Šećerbegoviću (“Osobni ski-lift”), priopćeno je iz Udruge inovatora BiH.

FENA

1104 Posjeta 1 Posjeta danas