Irfan Mirza:BOSNA-zemlja različitosti i suživota

*Irfan Mirza je istražitelj bosanske historije,američki državljanin porijeklom iz Indije.Autor je knjiga „Historije Bosne i Hercegovine“ i „Osnove za razumijevanje genocida u Bosni i Hercegovini“.

Bosna i Hercegovina bila je utočište čovječanstvu tokom perioda dužeg od 24.000 godina.Od prvih ljudi,koji su prije posljednjeg ledenog doba ušli u Evropu,pa do evropskog autohtonog stanovništva koje se tu sklonilo poslije posljednjeg ledenog doba,prostor Bosne i Hercegovine pružao je utočište i zaštitu svojim stanovnicima od prirodnih i čovjekom uzrokovanih katastrofa.

U 800. godini p.n.e.,kada su Iliri imigrirali u regiju,nastanili su se u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Kada su Slaveni pobjegli od ropstva u 5. stoljeću,pronašli su utočište u Bosni i Hercegovini.

Kada su Obri napali plemena oko današnje Bosne i Hercegovine u 6. stoljeću ,ta su plemena pronašla sigurnost u Bosni i Hercegovini.

U 9. stoljeću,kada je kralj Posavine Ljudevit sklapao primirje sa Slavenima, skup je održan u Bosni i Hercegovini.

Kada je bio izdan od Slavena i morao bježati iz svog carstva-pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu.

U 10. stoljeću, kada su Dalmatinci i Slaveni bili pod prijetnjom Bugara,kralj Tomislav okupio je svoju vojsku u Bosni i Hercegovini kako bi se suprostavio caru Simeonu u borbi poznatoj kao „bitka na bosanskim visoravnima“

Kada su Ćirilo i Metodije tražili način da kazuju kršćansku liturgiju na lokalnom jeziku, njihovi učenici učili su glagoljično pismo poznato kao bosančica.

Kada je stara slavenska crkva tražila da proširi utjecaj, usvojila je bosanski dijalekt kako bi mogla doprijeti do masa.

Kada su Jevreji protjerani iz Španije u 15. stoljeću,sigurnost su pronašli u Bosni i Hercegovini.

Kada su Hrvati i Srbi sklapali mir poslije Drugog svjetskog rata,Bosna i Hercegovina je bila tu za njih.

Bosna i Hercegovina zemlja je u kojoj su kraljevi poput Tvrtka I štitili religijske slobode.

Njihova vjera u različitost bila je tako velika da su se suprostavljali silama kao što su Rimljani i krstaši,koji su nastojali homogenizirati stanovništvo.

Iz rata u rat koji su vođeni protiv naroda Bosne i Hercegovine mogli smo vidjeti Bosance i Hercegovcekako se brane ispoljavajući principe hrabrosti,viteštva,poštovanja čovjeka i zaštite slabih.

Tokom posljednjeg rata srpske snage pokušale su ugroziti i zatrti sve te principe koje su Bosanci i Hercegovci njegovali stoljećima.Ali,čak ni jedna od najjačih armija u Evropi nije mogla slomiti bosanskohercegovački duh.

Zemlja nije kapitulirala i nije popustila pod valom ultrafašističkog nacionalizma koji joj ponovo prijeti.

Bosna i Hercegovina oduvijek je bila, i uvijek će biti, multikonfesionalna zemlja u kojoj se poštuju religijske različitosti.

Slave se dva bajrama,dva božića,jevrejski praznici i još mnogo toga.

Ona je svetište za vjernike svih vjera.

Trenutni val fašizma ubačen je u Bosnu i Hercegovinu izvana samo je prolazna anomalija.

To je kratkotrajni treptaj u dugoj i bogatoj historiji naroda ove zemlje.

Jednog će dana  svi stanovnici Bosne i Hercegovine shvatiti da ste svi vi Bošnjaci,bez obzira jeste li muslimani,katolici,pravoslavci,jevreji,budisti,ateisti,agnostici,ili ste neke druge vjeroispovijesti.Vaša budućnost obećava,čak i s nefunkcionalnom strukturom kakvu je Dayton uspostavio u vašoj zemlji.Razlike koje su definirane Daytonom jesu umjetne i,kao takve,imaju ograničen životni vijek.

 

Vijek Bosne i Hercegovine datira unazad od najstarijih stanovnika Evrope i nastavit će trajati do posljednjih dana čovječanstva…

Izvor:STAV,br.152(1.2.2018)

1414 Posjeta 1 Posjeta danas