LJILJAN-MIRIŠLJAVI DASA

Ljiljan je zeljasta biljka koja se razvija iz lukovice,a većina od oko 110 vrsta potiče iz umjerenog pojasa sjeverne hemisfere.Veoma je omiljen među vrtlarima i ljubiteljima cvijeća prije svega zbog krupnih,raskošnih cvijetova.

Može se pronaći na svim kontinentima sjeverne polulopte,što je najbolji dokaz prilagodljivosti ove biljke.U principu,odgovara mu umjereno kiselo zemljište bez primjesa krečnjaka,a zahvaljujući jednostavnom ali efikasnom načinu razmnožavanja lako se „seli“ i zauzima nove površine.

Kombinovanje vrsta koje cvjetaju u rano ljeto i sredinom sezone,kao i kasnocvjetajućih sorti,obezbjediće cvjetne lijehe ljiljana od sredine juna pa sve do polovine septembra.Ove lukovice su hibridne i zahtjevaju samo minimalnu zaštitu,a svaka od njih ima dobar potencijal za rast i cvjetanje.

Broj pupoljaka na gomolju zavisi od starosti biljke koja počinje da cvjeta odozdo prema gore,pa krunice dugo smjenjuju jedna drugu,a vrhunac raskoši dostiže se od juna do septembra.

Ljiljani se sade u proljeće ili jesen,najbolje od sredine septembra do druge polovine oktobra.Lukovice ne treba potpuno prekrivati zemljom,već ostaviti da vrh,u zavisnosti od veličine,viri nekoliko centimetara.

Da bi se postigao najbolji efekat,sadite ih u grupama od tri do pet lukovica iste vrste,na rastojanju od 10 do 15 cm,da bi biljka imala dovoljno prostora za razvoj.Izbor mjesta zavisi od vrste ljiljana,ali svake tri godine treba razdjeliti gomolje i presaditi ih na novo mjesto.Ne treba ih saditi pojedinačno,već u grupi.Neophodno je obezbjediti dovoljan razmak između biljaka jer godinama ostaju na istom mjestu i potrebno im je dosta prostora za rast i širenje.Nije preporučljivo saditi ljiljane ispod visokog grmlja i drveća,nego malo dalje od njih.

Stara izreka kaže da lijepi ljiljani rastu tamo gdje dobro uspijeva krompir.To znači da tlo mora da bude propusno i bez trajne vlage.

TURSKI LJILJAN(Lilium martagon)

Naraste u visinu do 150 cm,krupnih je listova i ima ružičaste cvijetove grupisane u grozdove od po 30 do 40 komada.Latice su uvijene i podsjećaju na turban,po čemu je ova vrsta i dobila naziv.Cvjeta u junu i julu,a miris mu je vrlo opojan.Boja cvjetova kreće se od roza do ljubičastih tonova sa zagasitim tačkama.

BIJELI LJILJAN(Lilium candidum)

Potiče sa Sredozemlja i naraste u visinu od 100 do 150 cm.Cvijet je ljevkast,raspoređen vodoravno na stabljici,na kojoj se u punoj sezoni,otvori i po 30 krunica.U pazuhu listova nalazi se vazdušna lukovica.Ima karakterističan bijeli cvijet dugih,širokih latica,sa žutom tačkom i prašnicima.

JAPANSKI LJILJAN(Lilium speciosum)

Naraste od 80 do 120 cm i cvijeta od avgusta do septembra(jedna od najkasnijih vrsta).Cvijet ima slatkast,pomalo težak miris.Raste na Dalekom istoku,a danas postoje hibridi sličnih karakteristika.Cvijetovi mogu biti roza,ciklama i svijetloljubičasti,sa bijelim ili žućkastim rubovima.

DUGOCVIJETNI LJILJAN(Lilium longiflorum)

Ova vrsta ljiljana naraste do 90 cm i ima klasične cvijetove u obliku trube koji predivno mirišu.Cvjeta u decembru,krunica mu je prilično krupna,duga od 13 do 18 cm,a na jednoj stabljici pojavi se nekoliko cvijetova.Koristi se uglavnom kao rezano cvijeće.Latice su mu najčešće bijele boje.

Izvor:Bašta & vrt

4061 Posjeta 2 Posjeta danas